tisdag 18 juni 2019

Spättarullader med rökt lax och räkor



Tisdag och fiskdag. Jag längtar efter stekt strömming, men de senaste veckorna har det varit tomt i fiskdisken på denna billiga delikatess, vad beror det på? Det fick bli spättafiléer i stället. Jag har några skivor rökt lax i kylskåpet och tänkte då på mitt recept på spättarullader i ugnen. Tillsammans med färskpotatis blir det riktigt gott!

Här är receptet i repris:

4 portioner

  • 6 hg spättafiléer
  • 200 g kallrökt lax, skivad
  • salt och nymalen vitpeppar

Sås


  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1½ msk fiskfond
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 msk citronjuice
  • ½ dl finskuren gräslök
  • 1 msk maizena
  • salt och nymalen vitpeppar

Topping


  • ¨300 g färska oskalade räkor

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela de rökta laxskivorna så att det finns en remsa till varje spättafilé. Rulla ihop varje filé med en laxbit och lägg rullarna med skarven nedåt i en ugnsform. Salta och peppra. Skala räkorna.
  2. Fräs schalottenlöken i lite smör och häll i vin, vatten, fond och grädde. Låt koka ihop tills drygt hälften återstår. Smaka av och red såsen med maizena utrörd i lite vatten. Rör i hälften av gräslöken och häll såsen över fisken. Baka i ugnen cirka 20 minuter. Ta ut fisken ur ugnen och strö över räkor och resten av gräslöken.
  3. Servera med färskpotatis eller pressad potatis och en citronklyfta.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar