söndag 14 juli 2019

Vitvinsmarinerad fläskkarré med fransk potatissallad




Så här i grilltider är fläskkarré en bra köttdetalj, men den ska vara väl marmorerad. Servera köttet med en fräsch potatissallad och en kall sås för att variera den ständigt återkommande köttbiten med bea och pommes. Du kan självklart lika gärna steka köttet i stekpanna om du vill!


Ingredienser till 2 portioner

  • 2 skivor benfri fläskkarré
  • salt olja att pensla med

Marinad

  • 2 dl torrt vitt vin
  • några kvistar färsk oregano
  • en kvist färsk rosmarin
  • 2 lagerblad (helst färska)
  • rivet skal av ½ citron
  • nymalen svartpeppar

Fransk potatissallad

  • ½ kg färskpotatis
  • några stjälkar grön sparris
  • ½ röd lök
  • 1 msk dijonsenap
  • 1½ msk pressad citron
  • ½ tsk honung
  • 3 msk olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Kall sås

  • 1½ dl rysk eller turkisk yoghurt
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl finskuren dill
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Blanda ihop marinaden och låt den stå innan du använder den. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Låt marinera i kylskåpet några timmar.
  2. Blanda ingredienserna till den kalla såsen och ställ den i kylen fram till serveringen.
  3. Skölj och borsta potatisen och skär den i grova bitar. Koka i saltat vatten och ånga av. Skär sparrisen i sneda bitar och koka i saltat vatten någon minut. Blanda potatis och sparris med finstrimlad rödlök. Blanda ihop dressingen och häll över potatisen medan den fortfarande är varm.
  4. Ta fram köttet i rumstemperatur innan du ska grilla eller steka. Torka av och pensla med lite olja och salta. Grilla eller stek cirka 5 minuter på varje sida.
  5. Servera köttet med potatissalladen och den kalla såsen samt lite blandad grönsallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar