torsdag 18 juli 2019

Grillade tunna revbensspjäll




Jag grillar mina revben i ugnen, men om du vill går det naturligtvis lika bra på en kolgrill eller gasgrill. Det viktiga är att du kokar spjällen först för att få dem riktigt saftiga. Servera gärna med en god cole slaw och paprikastekt färskpotatis.

Ingredienser till 4 portioner

  • 2 kg tunna revbensspjäll
  • 2 l vatten
  • 1½ msk salt 
  • ½ gul lök
  • 1 liten morot
  • 2 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn

Glaze

  • ½ dl japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • ½ dl flytande honung
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök, riven

Paprikastekt färskpotatis

  • 300 g kokt kall färskpotatis, helst små
  • 2 tsk paprikapulver
  • smör och rapsolja att steka i
  • salt och nymalen svartpeppar

Cole slaw

  • 300 g färsk vitkål eller spetskål
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk rödvinsvinäger
  • 1 liten morot
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och skär lök och morot i grova bitar. Lägg bitarna i en gryta. Tillsätt vatten, salt och kryddor. Koka upp och lägg i revbensspjället delat i mindre bitar. Koka under lock i en halvtimme. Ta upp och låt spjället svalna och lägg dem på galler över en långpanna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Blanda ihop glazen och pensla spjällen.
  4. Stek spjällen i ugnen i cirka 30 minuter. Pensla en gång efter 15 minuter.
  5. Dela potatisen i halvor eller behåll dem hela om de är riktigt små. Stek dem i smör och rapsolja i stekpanna. Smaksätt med paprikapulver, salt och peppar
  6. Ansa och strimla vitkålen tunt, gärna på mandolin. Massera in salt och vinäger och låt kålen stå i 15 minuter.
  7. Skala och riv moroten. Krama ur vätskan ur kålen.
  8. Blanda alla ingredienser till coleslawen. Smaka av med peppar och ev salt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar