Krondill hör ihop med sensommaren inläggningar. Kanske tänker man annars mest på kräftor, men här har jag använt krondillen tillsammans med hällefilé och fått en kraftig dillsmak på fisken.
Ingredienser till 2 portioner
- 400 g hällefilé
- ½ dl salt
- ½ l vatten
- nymalen svartpeppar
- olivolja med citron
Krondillssås
- 1 schalottenlök
- 1 msk+2msk smör
- ½ dl torrt vitt vin
- ½ dl vatten
- ½ dl grädde
- ½ dl mjölk, samt en liten skvätt inför mixningen
- ½ msk fiskfond
- 2 krondillsblommor
- nymalen vitpeppar och ev lite salt
Tillbehör
- ½ liten fänkål
- 100 g vaxbönor
- nykokt färskpotatis
- krondillsblommor
- fänkålsdill
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader
- Dela fisken i portionsbitar och lägg dem i saltlagen i cirka 30 minuter.
- Lägg fisken i en smord ugnsform. Mal över svartpeppar och ringla över olivolja med citron. Baka av mitt i ugnen till en innertemperatur på 45 grader.
- Hacka löken och fräs den i smör utan att den tar färg. Häll i vin och koka ner tills hälften återstår.
- Tillsätt vatten, mjölk, grädde, fiskfond och krondill. Koka ihop såsen tills 1 dl återstår. Sila av.
- Smaka av med vitpeppar och ev lite salt.
- Värm såsen och vispa i 2 msk smör. Tillsätt en skvätt mjölk och mixa såsen skummig.
- Strimla fänkålen fint och koka den i saltat vatten med en klick smör. Koka vaxbönorna lätt i saltat vatten.
- Lägg upp fänkål och vaxbönor på två tallrikar. Lägg fisken ovanpå och häll över såsen. Garnera med små krondillsblommor och lite fänkålsdill. Servera med nykokt färskpotatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar