måndag 16 september 2019

Vegetariska kroppkakor




Kroppkakor är den svenska motsvarigheten till gnocchi. Gnocchi lagar jag gärna och här har jag gjort alldeles vanliga kroppkakor med svamp- och kålfyllning i stället för fläsk. Därefter har jag stekt kroppkakorna i smör och serverar dem med lite extra fyllning och rårörda lingon - en riktig hösträtt.

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 kg potatis
  • 1 ägg
  • 2½ dl vetemjöl
  • salt

Fyllning och tillbehör

  • 4 dl hackad svamp (gula kantareller, trattkantareller eller kastanjechampinjoner)
  • ½ finhackad gul lök
  • 4 dl hackad grönkål
  • salt, svartpeppar och kryddpeppar
  • smör att steka i
  • 1 dl hasselnötter, grovhackade

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen i en bunke.
  2. Bryn svamp, lök och kål i en torr stekpanna. Smaka av med salt och peppar.
  3. Blanda ägg. vetemjöl och salt med den pressade potatisen till en smidig deg som inte klibbar. Dela degen i 12 bitar.
  4. Forma bitarna till små runda bullar. Gör en fördjupning i varje bit och fyll med ungefär hälften av den stekta fyllningen och stäng till ordentligt.
  5. Koka upp vatten med salt (½ msk per liter vatten) i en stor kastrull. Lägg ner några kroppkakor åt gången och koka dem. När de flyter upp ska de sjuda ytterligare 5 minuter.
  6. Ta upp kroppkakorna med hålslev och låt dem ånga av. Bryn dem i smör.
  7. Stek upp resten av fyllningen med en klick smör och blanda ner hackade hasselnötter
  8. Servera kroppkakorna med den uppstekta fyllningen och rårörda lingon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar