Kroppkakor är den svenska motsvarigheten till gnocchi. Gnocchi lagar jag gärna och här har jag gjort alldeles vanliga kroppkakor med svamp- och kålfyllning i stället för fläsk. Därefter har jag stekt kroppkakorna i smör och serverar dem med lite extra fyllning och rårörda lingon - en riktig hösträtt.
Ingredienser till 4 portioner
- 1 kg potatis
- 1 ägg
- 2½ dl vetemjöl
- salt
Fyllning och tillbehör
- 4 dl hackad svamp (gula kantareller, trattkantareller eller kastanjechampinjoner)
- ½ finhackad gul lök
- 4 dl hackad grönkål
- salt, svartpeppar och kryddpeppar
- smör att steka i
- 1 dl hasselnötter, grovhackade
Gör så här:
- Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen i en bunke.
- Bryn svamp, lök och kål i en torr stekpanna. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda ägg. vetemjöl och salt med den pressade potatisen till en smidig deg som inte klibbar. Dela degen i 12 bitar.
- Forma bitarna till små runda bullar. Gör en fördjupning i varje bit och fyll med ungefär hälften av den stekta fyllningen och stäng till ordentligt.
- Koka upp vatten med salt (½ msk per liter vatten) i en stor kastrull. Lägg ner några kroppkakor åt gången och koka dem. När de flyter upp ska de sjuda ytterligare 5 minuter.
- Ta upp kroppkakorna med hålslev och låt dem ånga av. Bryn dem i smör.
- Stek upp resten av fyllningen med en klick smör och blanda ner hackade hasselnötter
- Servera kroppkakorna med den uppstekta fyllningen och rårörda lingon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar