Chutney är gott till kyckling, fläskkött och naturligtvis till indisk mat av alla slag. Idag gjorde jag chutney på nektariner, som just nu är billiga och i säsong. I stället för nektariner går det bra med persikor, men då behöver de skalas. Om du har gott om plommon kan du också använda det här receptet.
Ingredienser till drygt 6-8 dl färdig chutney
- 1 kilo nektariner
- 2 stora gula lökar
- 5 stora vitlöksklyftor
- 1,5 dl äppelcidervinäger
- 3 dl socker
- 2 tsk salt
- 2 tsk malen ingefära
- 1 krm cayennpeppar
- 1 tsk chiliflakes (eller mindre om du inte vill ha så stark chutney)
Gör så här:
- Dela och kärna ur nektarinerna och skär dem i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök.
- Lägg alla ingredienser i en gryta. Koka upp och koka utan lock i 45 minuter.
- Diska under tiden glasburkar noga och sterilisera dem i ugnen 20 minuter i 100 grader.
- Fyll massan ända upp och sätt på lock genast. Ställ burkarna upp och ned och låt dem kallna.
- Ställ chutneyn svalt och låt den stå ett par veckor och mogna. Därefter är den klar att äta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar