söndag 29 september 2019

Nektarinchutney



Chutney är gott till kyckling, fläskkött och naturligtvis till indisk mat av alla slag. Idag gjorde jag chutney på nektariner, som just nu är billiga och i säsong. I stället för nektariner går det bra med  persikor, men då behöver de skalas. Om du har gott om plommon kan du också använda det här receptet.

Ingredienser till drygt 6-8 dl färdig chutney

  • 1 kilo nektariner
  • 2 stora gula lökar
  • 5 stora vitlöksklyftor
  • 1,5 dl äppelcidervinäger
  • 3 dl socker
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1 krm cayennpeppar
  • 1 tsk chiliflakes (eller mindre om du inte vill ha så stark chutney)

Gör så här:

  1. Dela och kärna ur nektarinerna och skär dem i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök.
  2. Lägg alla ingredienser i en gryta. Koka upp och koka utan lock i 45 minuter.
  3. Diska under tiden glasburkar noga och sterilisera dem i ugnen 20 minuter i 100 grader.
  4. Fyll massan ända upp och sätt på lock genast. Ställ burkarna upp och ned och låt dem kallna.
  5. Ställ chutneyn svalt och låt den stå ett par veckor och mogna. Därefter är den klar att äta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar