Förlåt om jag fortsätter att tjata om den härliga mathösten, men en riktig hösthöjdare är alla goda grytor! Idag blir det Coq au vin - tupp i vin - en fantastiskt god fransk gryta. Tupp var inte att tänka på, men en god färsk kyckling är inte att förakta. Receptet ligger redan på bloggen, men för säkerhets skull kommer det här i repris. Hoppas ni alla har en riktigt härlig höstsöndag!
4 portioner:
- 1 färsk kyckling (minst 1,3 kg)
- 2 msk smör och en skvätt olivolja till stekning
- 1 msk vetemjöl
- 3 dl kycklingbuljong
- 1 msk tomatpuré
- 50 g rökt sidfläsk
- 100 g kastanjechampinjoner
- 100 g små gula steklökar
- salt och nymalen svartpeppar
- persilja till garnering
Marinad
- 3 dl rött vin
- 1 morot i grova bitar
- 2 lagerblad (gärna färska)
- 1 gul lök i grova bitar
- några kvistar timjan
- 1 kvist persilja
Gör så här:
- Stycka kycklingen och dela den i 8 bitar (spara skrov och vingar i frysen och koka buljong när du har flera skrov).
- Lägg kycklingdelarna i en bunke och häll över marinaden. Låt stå i några timmar eller över natten i kylen.
- Torka av och bryn kycklingen i smör och olja i en stor gryta. Lägg i lök och morot från marinaden.
- Tillsätt tomatpuré och rör runt. Strö över vetemjöl och späd med buljong och 2 dl silad marinad.
- Strimla och bryn fläsket. Tillsätt steklök och delade champinjoner. Låt blandningen steka några minuter och häll det sedan i grytan.
- Koka alltsammans under lock i 30 - 40 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Strö över lite hackad persilja inför serveringen. Servera med kokt potatis eller potatismos.
Coq au vin är gott men det är inte höst ännu. Går fortfarande i shorts. Tillhör gruppen som gillar att laga god mat, precis som du,syster. Även medlem gubbgruppen på Friskis och Svettis, VVJ. Våga vägra jeans när det är varmt.
SvaraRaderaMen du bor ju på sydliga breddgrader! Idag lite varmare, men annars regn och blåst - härlig höst!
Radera