Lutfiskens dag infaller traditionsenligt den 1 november och sammanfaller med allhelgonadagen. Då är det dags att begå premiären och njuta av denna fantastiska fisk, som tyvärr blir alltmer sällsynt på våra matbord. Självklart vill jag också ha den till jul och kanske ytterligare en gång vid trettondagshelgen.
Ingredienser till 2 portioner
- 1 paket vacuumförpackad lutfisk (ca 1 kg)
- salt
Bechamelsås
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl standardmjölk
- ½ dl grädde
- salt och vitpeppar
- ytterligare 1 msk smör
Tillbehör
- 1 pkt bacon
- gröna ärter
- flingsalt
- kryddpeppar/svartpeppar
- grov senap
Gör så här:
- Vattna ur fisken i rikligt med vatten minst ett dygn!
- Tillaga fisken enligt förpackningens råd. Jag kokar min i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter med lite salt och under folie. Det går också utmärkt att använda micron om det inte är så mycket fisk som ska kokas.
- Fräs smöret till såsen och rör ner mjölet. Vispa i mjölk och grädde och låt såsen koka i cirka 5 minuter för att mjölsmaken ska försvinna. Smaka av med salt och peppar och vispa i en msk smör strax före serveringen för att blanka av såsen.
- Servera med kokt potatis, knaperstekta bacontärningar och kokta gröna ärter. Ställ en skål flingsalt på bordet tillsammans med kryddpeppar och eller svartpeppar. En grov senap - helst hemgjord är också ett viktigt tillbehör. (Recept på senap till lutfisken finns här på bloggen.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar