måndag 11 november 2019

Brunkål





Det första jag gör inför julen är alltid brunkål. Kålen är fin så här i november och går utmärkt att frysa in. Mina skånska rötter gör att brunkål alltid får ersätta rödkål, och jag vill dessutom alltid ha den halländska långkålen! Recepten finns här på bloggen under etiketten jul, men här kommer brunkålsreceptet i repris.

6 portioner

  • 1½ kg vitkål
  • 4 msk sirap
  • 3 dl buljong eller skinkspad
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk ättikssprit (12 %)
  • smör till stekningen
  • salt

Gör så här:

  1. Strimla kålen grovt och skär bort stocken. Smält smöret i en stor stekgryta och bryn kålen. Tillsätt 2 dl av buljongen och stek under lock ca 20 minuter.
  2. Bred ut kålen i en långpanna. Ringla över sirap och soja. Häll på resten av buljongen. Stek mitt i ugnen ca 30 minuter i 200 grader. Smaksätt kålen med ättikssprit och eventuellt ytterligare salt. Tillsätt eventuellt mer sirap och ättikssprit för en sötsur balans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar