Päronsäsong - en enkel galett
|
Lägg den frukt eller de bär du gillar bäst i galetten. Här har jag använt päron.
Ingredienser till 4 galetter
- 3,25 dl vetemjöl
- 1 msk florsocker
- 1 krm salt
- 100 g kallt tärnat smör
- ½ dl iskallt vatten
Fyllning
- 4 päron
- 1½ msk brunt farinsocker
- 1 msk majsstärkelse
- ½ msk lönnsirap
- ½ msk whisky
- 1 tsk nystött kardemumma
Till pensling
- 1 ägg
- 1 msk mjölk
- 1 msk socker
Gör så här:
- Blanda mjöl, florsocker och salt. Arbeta samman det med smöret till en smulig deg för hand eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en slät deg. Plasta och låt degen vila 1 timme i kylen.
- Rör farinsocker, majsstärkelse, whisky, lönnsirap och kardemumma i en skål.
- Skala och halvera päronen. Ta bort kärnhusen med kuljärn eller tesked och skär päronen i tunna skivor och lägg dem i skålen. Vänd runt försiktigt med händerna och låt dra i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Ta ut 4 cirklar, ca 20 mm i diameter.
- Lägg degcirklarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Lägg ut päronen på degplattorna, men lämna lite plats på kanterna. Vik upp kanterna över bären och pensla med ägget uppvispat med mjölken. Strö över socker.
- Grädda galetterna i cirka 30 minuter mitt i ugnen. Låt svalna och servera med glass eller vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar