söndag 3 november 2019

Pärongaletter

Päronsäsong - en enkel galett


Lägg den frukt eller de bär du gillar bäst i galetten. Här har jag använt päron.

Ingredienser till 4 galetter

  • 3,25 dl vetemjöl
  • 1 msk florsocker
  • 1 krm salt
  • 100 g kallt tärnat smör
  • ½ dl iskallt vatten

Fyllning

  • 4 päron
  • 1½ msk brunt farinsocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • ½ msk lönnsirap
  • ½ msk whisky
  • 1 tsk nystött kardemumma

Till pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk socker

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, florsocker och salt. Arbeta samman det med smöret till en smulig deg för hand eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en slät deg. Plasta och låt degen vila 1 timme i kylen.
  2. Rör farinsocker, majsstärkelse, whisky, lönnsirap och kardemumma i en skål. 
  3. Skala och halvera päronen. Ta bort kärnhusen med kuljärn eller tesked och skär päronen i tunna skivor och lägg dem i skålen. Vänd runt försiktigt med händerna och låt dra i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Ta ut 4 cirklar, ca 20 mm i diameter.
  6. Lägg degcirklarna på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Lägg ut päronen på degplattorna, men lämna lite plats på kanterna. Vik upp kanterna över bären och pensla med ägget uppvispat med mjölken. Strö över socker.
  8. Grädda galetterna i cirka 30 minuter mitt i ugnen. Låt svalna och servera med glass eller vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar