söndag 3 november 2019

Ankbröst med rösti



Stekt ankbröst är riktigt gott. Här serverar jag den med rösti, rödvinssås och lite frästa grönsaker.

Ingredienser till 2 portioner

  • 3-4 hg ankbröst (2 små eller 1 lite större)
  • salt och nymalen svartpeppar


Rösti

  • 600 g potatis
  • ½ gul lök
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och rapsolja till stekning

Rödvinssås

  • 1½ dl rödvin
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 1 dl kalvbuljong
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • ev 1 tsk majsstärkelse att reda med

Gör så här:

  1. Börja med såsen. Häll rödvin, lök, lagerblad, timjan och svartpeppar i en kastrull. Koka ihop till halva volymen. Tillsätt buljongen och koka ytterligare en stund så att såsen blir simmig. Sila av.
  2. Inför serveringen vispar du ner lite smör i klickar, smakar av och reder eventuellt av med lite majsstärkelse utrörd i vatten.
  3. Skala och riv potatisen grovt och skölj i kallt vatten. Låt rinna av och blanda med hackad lök, salt och peppar.
  4. Bryn smör i en stekpanna och lägg i potatisen. Platta till och stek på medelvärme. Vänd upp potatiskakan på ett lock. Bryn ytterligare lite smör i stekpannan och låt kakan glida ner i stekpannan igen. Stek tills den är gyllene på båda sidor.
  5. Putsa ankbrösten och snitta skinnet, men inte ända ner i köttet. Salta och peppra.
  6. Sätt ugnen på 100 grader.
  7. Stek brösten på medelhög värme utan fett i pannan. Först 4 minuter på skinnsidan, därefter 1-2 minuter på köttsidan.
  8. Stek klart ankbrösten i ugnen till en innertemperatur på 57 grader. Låt potatiskakan stå i ugnen samtidigt.
  9. Låt ankbrösten vila invirade i folie minst 10 minuter före servering.
  10. Skär ankbrösten i tunna skivor tvärs över fibrerna och lägg upp på varma tallrikar tillsammans med sås, rösti och stekta grönsaker (jag har här fräst ärter och vaxbönor).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar