Stekt ankbröst är riktigt gott. Här serverar jag den med rösti, rödvinssås och lite frästa grönsaker.
Ingredienser till 2 portioner
- 3-4 hg ankbröst (2 små eller 1 lite större)
- salt och nymalen svartpeppar
Rösti
- 600 g potatis
- ½ gul lök
- salt och nymalen svartpeppar
- smör och rapsolja till stekning
Rödvinssås
- 1½ dl rödvin
- 1 finhackad schalottenlök
- 1 lagerblad
- 1 kvist timjan
- 1 dl kalvbuljong
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 msk smör
- ev 1 tsk majsstärkelse att reda med
Gör så här:
- Börja med såsen. Häll rödvin, lök, lagerblad, timjan och svartpeppar i en kastrull. Koka ihop till halva volymen. Tillsätt buljongen och koka ytterligare en stund så att såsen blir simmig. Sila av.
- Inför serveringen vispar du ner lite smör i klickar, smakar av och reder eventuellt av med lite majsstärkelse utrörd i vatten.
- Skala och riv potatisen grovt och skölj i kallt vatten. Låt rinna av och blanda med hackad lök, salt och peppar.
- Bryn smör i en stekpanna och lägg i potatisen. Platta till och stek på medelvärme. Vänd upp potatiskakan på ett lock. Bryn ytterligare lite smör i stekpannan och låt kakan glida ner i stekpannan igen. Stek tills den är gyllene på båda sidor.
- Putsa ankbrösten och snitta skinnet, men inte ända ner i köttet. Salta och peppra.
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Stek brösten på medelhög värme utan fett i pannan. Först 4 minuter på skinnsidan, därefter 1-2 minuter på köttsidan.
- Stek klart ankbrösten i ugnen till en innertemperatur på 57 grader. Låt potatiskakan stå i ugnen samtidigt.
- Låt ankbrösten vila invirade i folie minst 10 minuter före servering.
- Skär ankbrösten i tunna skivor tvärs över fibrerna och lägg upp på varma tallrikar tillsammans med sås, rösti och stekta grönsaker (jag har här fräst ärter och vaxbönor).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar