Torskrygg är alltid lika gott, även om det just nu inte är en månad med R i. Idag serverade jag den med sparrisrisotto. Varje gång jag gör risotto förundras jag över hur gott det är - varför gör jag inte det oftare? Det handlar ju bara om att ha tålamod och röra hela tiden!
Ingredienser till 2 portioner
- 400 g torskrygg
- ½ dl salt
- ½ l vatten
- nymalen svartpeppar
- 2 tsk finhackad färsk timjan
Sparrisrisotto
- 1 finhackad schalottenlök
- ½ dl olivolja
- 1½ dl carnaroliris
- 1 dl torrt vitt vin
- ½ l varm kycklingbuljong
- 1 dl riven parmesan
- 1 msk smör
- några lättkokta gröna sparrisstjälkar
- salt och peppar
Gör så här:
- Blanda samman salt och vatten till en lag och lägg i fisken delad i två portionsbitar. Låt fisken dra minst en halvtimme i lagen. Sätt ugnen på 150 grader.
- Torka av fiskbitarna och lägg dem i en ugnsform. Mal över lite svartpeppar och strö över hackad timjan. Baka av mitt i ugnen tills fisken har en innertemperatur av 47 grader - använd termometer.
- Koka upp buljongen till risotton och håll den varm.
- Fräs schalottenlöken mjuk i rikligt med olivolja utan att den tar färg. Tillsätt riset, höj värmen och fräs ytterligare någon minut. Häll i vinet och låt det koka in. Rör hela tiden.
- Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 2 dl, ta sedan ½ dl i taget och låt riset suga åt sig buljongen. Rör hela tiden och sänk värmen. (Koktiden blir ca 18 minuter.) Risotton ska bli lös, med en liten kärna i riset.
- Ta bort riset från värmen och vänd ner smör, parmesanost och sparrisen skuren i bitar. Smaksätt med salt och peppar. Rör om.
- Servera risotton toppad med torskryggen.
- Avsluta med lite nyriven parmesan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar