lördag 10 augusti 2019

Ugnsbakad torskrygg med sparrisrisotto



Torskrygg är alltid lika gott, även om det just nu inte är en månad med R i. Idag serverade jag den  med sparrisrisotto. Varje gång jag gör risotto förundras jag över hur gott det är - varför gör jag inte det oftare? Det handlar ju bara om att ha tålamod och röra hela tiden!

Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g torskrygg
  • ½ dl salt
  • ½ l vatten
  • nymalen svartpeppar
  • 2 tsk finhackad färsk timjan

Sparrisrisotto

  • 1 finhackad schalottenlök
  • ½ dl olivolja
  • 1½ dl carnaroliris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • ½ l varm kycklingbuljong
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 msk smör
  • några lättkokta gröna sparrisstjälkar
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Blanda samman salt och vatten till en lag och lägg i fisken delad i två portionsbitar. Låt fisken dra minst en halvtimme i lagen. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Torka av fiskbitarna och lägg dem i en ugnsform. Mal över lite svartpeppar och strö över hackad timjan. Baka av mitt i ugnen tills fisken har en innertemperatur av 47 grader - använd termometer.
  3. Koka upp buljongen till risotton och håll den varm.
  4. Fräs schalottenlöken mjuk i rikligt med olivolja utan att den tar färg. Tillsätt riset, höj värmen och fräs ytterligare någon minut. Häll i vinet och låt det koka in. Rör hela tiden.
  5. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 2 dl, ta sedan ½ dl i taget och låt riset suga åt sig buljongen. Rör hela tiden och sänk värmen. (Koktiden blir ca 18 minuter.) Risotton ska bli lös, med en liten kärna i riset.
  6. Ta bort riset från värmen och vänd ner smör, parmesanost och sparrisen skuren i bitar. Smaksätt med salt och peppar. Rör om.
  7. Servera risotton toppad med torskryggen.
  8. Avsluta med lite nyriven parmesan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar