söndag 7 september 2014

Mormors enkla äppelkaka

När äppelträden dignade hemma hos mormor i Skåne gjorde hon alltid denna äppelkaka av nästan bara äpplen. Servera den med en hemgjord vaniljsås!
 
 
 
 
 



4 portioner

  • 1 kg svenska syrliga äpplen
  • 100 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 dl ströbröd
  • malen kanel
Smörj en ugnsfast form. Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och klyfta äpplena (tunnskaliga svenska äpplen behöver inte skalas). Varva äpplen, ströbröd, kanel och socker i formen. Skiva över smöret. Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter. Låt svalna och servera ljummen.





Vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  1. Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner vaniljfröna i gräddmjölken. Lägg i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna (gärna i kallt vatten).
  2. Vispa äggulor vitt och pösigt. Häll i lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Sjud sakta på låg värme under vispning. Koka inte, då spricker den! Kyl såsen. Tillsätt eventuellt lite vispad grädde för en fylligare sås. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar