När äppelträden dignade hemma hos mormor i Skåne gjorde hon alltid denna äppelkaka av nästan bara äpplen. Servera den med en hemgjord vaniljsås!
4 portioner
- 1 kg svenska syrliga äpplen
- 100 g smör
- ½ dl socker
- 1 dl ströbröd
- malen kanel
Smörj en ugnsfast form. Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och klyfta äpplena (tunnskaliga svenska äpplen behöver inte skalas). Varva äpplen, ströbröd, kanel och socker i formen. Skiva över smöret. Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter. Låt svalna och servera ljummen.
Vaniljsås
- 1 vaniljstång
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 4 äggulor
- Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner vaniljfröna i gräddmjölken. Lägg i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna (gärna i kallt vatten).
- Vispa äggulor vitt och pösigt. Häll i lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Sjud sakta på låg värme under vispning. Koka inte, då spricker den! Kyl såsen. Tillsätt eventuellt lite vispad grädde för en fylligare sås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar