torsdag 11 september 2014

Blomkålssoppa med rostad blomkål





För att balansera sötman i blomkålen är det viktigt med lite syra i soppan. Här hjälper både citronsaft och yoghurt till med detta.

2 portioner

  • ½ blomkålshuvud
  • ½ gul lök
  • 5 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 2 msk rysk yoghurt
  • 2 msk citronsaft
  • salt och nymalen svartpeppar
  • rapsolja att fräsa i
Topping

Topping - rostad blomkål med lök

  • ½ blomkålshuvud
  • ½ gul lök
  • rapsolja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • lite rysk yoghurt

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Bryt ner hälften av blomkålen i små buketter och lägg dem i en ugnsform tillsammans med löken skuren i tunna ringar. Salta, peppra och ringla över rapsolja och blanda runt. Sätt in mitt i ugnen cirka 15 minuter.
  2. Fräs finhackad lök och resten av blomkålen i mindre bitar i lite rapsolja i en gryta. Häll på vatten och grönsaksfond. Koka i 10-15 minuter tills blomkålen är mjuk. Mixa soppan.
  3. Rör ner yoghurt. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  4. Servera soppan i djupa tallrikar. Toppa med den rostade blomkålen och en liten klick rysk yoghurt.
  5. Servera med ett gott bröd, t ex det mjuka tunnbrödet som jag gav receptet på här nedanför.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar