För att balansera sötman i blomkålen är det viktigt med lite syra i soppan. Här hjälper både citronsaft och yoghurt till med detta.
2 portioner
- ½ blomkålshuvud
- ½ gul lök
- 5 dl vatten
- 1 msk koncentrerad grönsaksfond
- 2 msk rysk yoghurt
- 2 msk citronsaft
- salt och nymalen svartpeppar
- rapsolja att fräsa i
Topping |
Topping - rostad blomkål med lök
- ½ blomkålshuvud
- ½ gul lök
- rapsolja
- salt och nymalen svartpeppar
- lite rysk yoghurt
- Sätt ugnen på 225 grader. Bryt ner hälften av blomkålen i små buketter och lägg dem i en ugnsform tillsammans med löken skuren i tunna ringar. Salta, peppra och ringla över rapsolja och blanda runt. Sätt in mitt i ugnen cirka 15 minuter.
- Fräs finhackad lök och resten av blomkålen i mindre bitar i lite rapsolja i en gryta. Häll på vatten och grönsaksfond. Koka i 10-15 minuter tills blomkålen är mjuk. Mixa soppan.
- Rör ner yoghurt. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
- Servera soppan i djupa tallrikar. Toppa med den rostade blomkålen och en liten klick rysk yoghurt.
- Servera med ett gott bröd, t ex det mjuka tunnbrödet som jag gav receptet på här nedanför.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar