måndag 1 september 2014

Lingonbröd



Dags för brödbak idag! Igår kväll skållade jag lite gryn och förberedde baket som nu är klart. Tre rejäla grova limpor som går jättebra att frysa.



3 limpor

Dag 1

  • 1 dl rågkross
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl vetekli
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 msk salt
  • 1 msk mald kummin
  • 4 dl kokande vatten

Dag 2

  • 5 dl kokande vatten
  • 2 msk olja med neutral smak
  • 8 dl rågsikt
  • 1 l vetemjöl
  • 2 påsar torrjäst
Jäs bröden under bakduk

Gör så här:

  1. Blanda samman första dagens torra ingredienser i en bunke.
  2. Tillsätt lingonsylt och slå över kokande vatten. Rör om väl.
  3. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.
  4. Nästa dag: Sätt ugnen på 225 grader. Slå kokande vatten över degen. Tillsätt lite olja och rör om.
  5. Tillsätt mjölet blandat med torrjästen.
  6. Arbeta degen ordentligt (cirka 5 minuter med maskin).
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda samman degen och dela den i tre delar. Baka ut avlånga limpor.
  8. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och låt limporna jäsa under duk cirka 20 minuter.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
  10. Låt bröden svalna på galler under bakduk innan du skär i dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar