Dags för brödbak idag! Igår kväll skållade jag lite gryn och förberedde baket som nu är klart. Tre rejäla grova limpor som går jättebra att frysa.
3 limpor
Dag 1
- 1 dl rågkross
- 1 dl vetekross
- 1 dl hela linfrön
- 1 dl vetekli
- 2 dl lingonsylt
- 1 msk salt
- 1 msk mald kummin
- 4 dl kokande vatten
Dag 2
- 5 dl kokande vatten
- 2 msk olja med neutral smak
- 8 dl rågsikt
- 1 l vetemjöl
- 2 påsar torrjäst
Jäs bröden under bakduk |
Gör så här:
- Blanda samman första dagens torra ingredienser i en bunke.
- Tillsätt lingonsylt och slå över kokande vatten. Rör om väl.
- Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.
- Nästa dag: Sätt ugnen på 225 grader. Slå kokande vatten över degen. Tillsätt lite olja och rör om.
- Tillsätt mjölet blandat med torrjästen.
- Arbeta degen ordentligt (cirka 5 minuter med maskin).
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda samman degen och dela den i tre delar. Baka ut avlånga limpor.
- Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och låt limporna jäsa under duk cirka 20 minuter.
- Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
- Låt bröden svalna på galler under bakduk innan du skär i dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar