Torsken är finast i månader med r - och nu är det septembe
R! Baka försiktigt i ugnen så att den blir riktigt skivig (innertemperatur ca 48 grader om du använder termometer).
2 portioner
- 400 g skinnfri torskrygg
- salt till snabbsaltning
- 3 msk olivolja
- ½ dl örter, t ex basilika, persilja, dill
- nymalen svartpeppar
Dela torskryggen i 2 portionsbitar och gnid in den i lite salt. Låt stå i kylen i en halvtimme. Mixa under tiden örterna med olivoljan. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg torsken i en ugnsform och lägg örtblandningen på torsken. Mal över svartpeppar. Baka i ugnen cirka 20 min (beroende på hur tjocka torskbitarna är). Använd gärna ugnstermometer!
Grönsaker
- 2 morötter
- ½ fänkål
- olivolja att fräsa i
- salt och nymalen svartpeppar
Skär morötterna i tunna stavar och skiva fänkålen tunt. Stek i olivolja. Salta och peppra. Stek tills grönsakerna är mjuka, men fortfarande har lite tuggmotstånd.
Vitvinssås
- 1 bananschalottenlök
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 dl vitt torrt vin
- 1 dl grädde
- 50 g smör
- salt och nymalen vitpeppar
Hacka löken och fräs i lite smör. Tillsätt vinäger och vin. Koka tills hälften återstår. Sila av löken. Koka upp tillsammans med grädde. Vispa i smöret i klickar och smaka av med salt och peppar.
Krossad potatis
- ½ kg mandelpotatis
- salt
- 2 msk olivolja
Koka potatisen i saltat vatten. Låt potatisen ånga av. Ringla över lite olivolja och krossa grovt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar