söndag 7 september 2014

Örtbakad torskrygg med krossad potatis, vitvinssås, morötter och fänkål




Torsken är finast i månader med r - och nu är det septembeR! Baka försiktigt i ugnen så att den blir riktigt skivig (innertemperatur ca 48 grader om du använder termometer).

2 portioner

  • 400 g skinnfri torskrygg
  • salt till snabbsaltning
  • 3 msk olivolja
  • ½ dl örter, t ex basilika, persilja, dill
  • nymalen svartpeppar
Dela torskryggen i 2 portionsbitar och gnid in den i lite salt. Låt stå i kylen i en halvtimme. Mixa under tiden örterna med olivoljan. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg torsken i en ugnsform och lägg örtblandningen på torsken. Mal över svartpeppar. Baka i ugnen cirka 20 min (beroende på hur tjocka torskbitarna är). Använd gärna ugnstermometer!

Grönsaker

  • 2 morötter
  • ½ fänkål
  • olivolja att fräsa i
  • salt och nymalen svartpeppar
Skär morötterna i tunna stavar och skiva fänkålen tunt. Stek i olivolja. Salta och peppra. Stek tills grönsakerna är mjuka, men fortfarande har lite tuggmotstånd.





Vitvinssås

  • 1 bananschalottenlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 1 dl grädde
  • 50 g smör
  • salt och nymalen vitpeppar
Hacka löken och fräs i lite smör. Tillsätt vinäger och vin. Koka tills hälften återstår. Sila av löken. Koka upp tillsammans med grädde. Vispa i smöret i klickar och smaka av med salt och peppar.

 

Krossad potatis

  • ½ kg mandelpotatis
  • salt
  • 2 msk olivolja
Koka potatisen i saltat vatten. Låt potatisen ånga av. Ringla över lite olivolja och krossa grovt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar