En gratäng som är god som ensamrätt, passar bra på buffé eller tillsammans med lite lufttorkad skinka.
4 portioner
- 3 dl grädde
- 1 krossad vitlöksklyfta
- 6-7 stora salviablad
- 1/4 tsk riven muskotnöt
- 40 g riven parmesanost
- 750 g butternutpumpa, skalad och urkärnad
- 30 g grovt hackade hasselnötter
- 20 g ströbröd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda grädde, vitlök. finskuren salvia, muskotnöt och parmesan.
- Halvera pumpan och skär den i tunna skivor.
- Lägg 1/3 av pumpan i botten av en ugnsform. Lägg skivorna lite omlott. Häll över 1/3 av gräddblandningen. Salta och peppra. Fortsätt med ytterligare 2 lager av pumpa och grädde. Tryck till lite så att pumpan är ordentligt täckt av grädden. Strö över hasselnötter och ströbröd.
- Täck formen med folie och grädda 30 minuter i ugnen. Ta av folien och grädda ytterligare en halvtimme tills gratängen är gyllenbrun.
- Låt gratängen svalna en stund innan du serverar.
Gott tillsammans med lufttorkad skinka. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar