torsdag 25 september 2014

Gratäng med butternut, hasselnötter och salvia






En gratäng som är god som ensamrätt, passar bra på buffé eller tillsammans med lite lufttorkad skinka.



4 portioner

  • 3 dl grädde
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • 6-7 stora salviablad
  • 1/4 tsk riven muskotnöt
  • 40 g riven parmesanost
  • 750 g butternutpumpa, skalad och urkärnad
  • 30 g grovt hackade hasselnötter
  • 20 g ströbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda grädde, vitlök. finskuren salvia, muskotnöt och parmesan.
  3. Halvera pumpan och skär den i tunna skivor.
  4. Lägg 1/3 av pumpan i botten av en ugnsform. Lägg skivorna lite omlott. Häll över 1/3 av gräddblandningen. Salta och peppra. Fortsätt med ytterligare 2 lager av pumpa och grädde. Tryck till lite så att pumpan är ordentligt täckt av grädden. Strö över hasselnötter och ströbröd.
  5. Täck formen med folie och grädda 30 minuter i ugnen. Ta av folien och grädda ytterligare en halvtimme tills gratängen är gyllenbrun.
  6. Låt gratängen svalna en stund innan du serverar.


Gott tillsammans med lufttorkad skinka.


 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar