lördag 20 september 2014

Tre små lunchmackor




En festlig lördagslunch. Börja med gubbröra på danskt rågbröd, därefter en miniburgare på grillat surdegsbröd och till sist blåmögelost och fikon på rågbröd. Servera hela härligheten med ett glas ljust öl - gärna tyskt!

2 portioner

Gubbröra på danskt rågbröd

  • 1 skiva danskt rågbröd
  • 1 kokt ägg
  • 6 ansjovisfiléer
  • 1/4 finhackad gul lök
  • ½ msk gräddfil
  • 2 msk hackad dill
  • nymald vitpeppar

Miniburgare

  • 2 skivor surdegsbröd
  • några små salladsblad
  • 150 g högrevsfärs

Marinerad rödlök

  • ½ skivad rödlök
  • ½ msk socker
  • ½ msk rödvinsvinäger

Fänkåls- och äppelslaw

 

  • ½ fänkål
  • ½ äpple
  • 1/4 röd lök
  • ½ citron, rivet skal och saft
  • 1 msk majonnäs
  • 1 msk crème fraich
  • lite hackad bladpersilja och hackad mynta
  • salt och svartpeppar

Blåmögelost på danskt rågbröd

  • 1 skiva danskt rågbröd
  • 1 tsk smör
  • 2 skivor grönmögelost, t.ex. St Agur
  • ½ färskt fikon
  • lite fikonmarmelad

  1. Blanda samman ingredienserna till gubbröran. Lägg den på danskt rågbröd. Dela skivan på diagonalen.
  2. Skiva fänkål och rödlök tunt (använd helst mandolin). Kärna ur och grovhacka äpple. Blanda alltsammans med en nypa salt och zest och saft från citronen. Låt stå i 30 minuter. Krama därefter ur överflödig vätska och blanda därefter samman med majonnäs, crème fraiche och örter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Blanda skivad rödlök med socker och vinäger. Ställ åt sidan.
  4. Dela surdegsbrödskivorna i två delar. Smaksätt högrevsfärsen med salt och peppar. Forma till två burgare. Stek eller grilla burgarna och brödskivorna. Bottna med en skiva bröd. Lägg på några små salladsblad. Fortsätt med burgare, slaw och marinerad rödlök. Avsluta med en brödskiva. Stick eventuellt en pinne genom burgaren för att hålla allt på plats.
  5. Dela en skiva danskt rågbröd på diagonalen. Smöra och lägg på en rejäl skiva grönmögelost. Toppa med en bit fikon och lite fikonmarmelad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar