tisdag 9 september 2014

Kåldolmar i långpanna




Idag blev det en hel långpanna med kåldolmar - en riktig höstklassiker. Tänk att det godaste som finns kan vara så billigt! Av resterande kål blir det en kålpudding att stoppa i frysen (receptet delade jag i augusti).

Cirka 30 stycken

  • 2 kålhuvuden à 1,5 kilo

Vitkål i säsong

Till fyllning

  • 7 hg fläskfärs eller blandfärs
  • 1 riven gul lök
  • 2 dl kokt ris
  • 2 ägg
  • 2½ dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • salt, malen vitpeppar och kryddpeppar

Till stekning

  1. 50 g smör
  2. 2 msk sirap
  3. 2 msk smält smör

Gör så här:

  1. Skär bort rotstocken på kålhuvudena (så mycket du kan). Koka kålen i rikligt med saltat vatten. Lossa bladen efter hand som de mjukar och låt dem rinna av. Skär bort en del av den grova bladnerven.
  2. Låt ströbrödet svälla i mjölken. Blanda i färsen och övriga ingredienser till en lös smet.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Bryn smöret i långpannan i ugnen.
  4. Fördela färsen på kålbladen, vik in sidorna och rulla ihop dolmarna. Lägg dem tätt i långpannan med skarven neråt. Ringla sirap och smält smör över. Sätt in långpannan mitt i ugnen och stek i 30 minuter. Vänd dolmarna och stek ytterligare 15 minuter. Vänd ytterligare en gång och stek i 5 minuter.
  5. Servera med kokt potatis eller potatismos, sås gjord på skyn i långpannan, rårörda lingon och inlagd gurka.
  6. När du tar fram dolmar ur frysen, stek dem långsamt i en stekgryta tills de blir gyllenbruna.

Tätt i långpannan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar