Idag blev det en hel långpanna med kåldolmar - en riktig höstklassiker. Tänk att det godaste som finns kan vara så billigt! Av resterande kål blir det en kålpudding att stoppa i frysen (receptet delade jag i augusti).
Cirka 30 stycken
|
Vitkål i säsong |
Till fyllning
- 7 hg fläskfärs eller blandfärs
- 1 riven gul lök
- 2 dl kokt ris
- 2 ägg
- 2½ dl mjölk
- 1 dl ströbröd
- salt, malen vitpeppar och kryddpeppar
Till stekning
- 50 g smör
- 2 msk sirap
- 2 msk smält smör
Gör så här:
- Skär bort rotstocken på kålhuvudena (så mycket du kan). Koka kålen i rikligt med saltat vatten. Lossa bladen efter hand som de mjukar och låt dem rinna av. Skär bort en del av den grova bladnerven.
- Låt ströbrödet svälla i mjölken. Blanda i färsen och övriga ingredienser till en lös smet.
- Sätt ugnen på 250 grader. Bryn smöret i långpannan i ugnen.
- Fördela färsen på kålbladen, vik in sidorna och rulla ihop dolmarna. Lägg dem tätt i långpannan med skarven neråt. Ringla sirap och smält smör över. Sätt in långpannan mitt i ugnen och stek i 30 minuter. Vänd dolmarna och stek ytterligare 15 minuter. Vänd ytterligare en gång och stek i 5 minuter.
- Servera med kokt potatis eller potatismos, sås gjord på skyn i långpannan, rårörda lingon och inlagd gurka.
- När du tar fram dolmar ur frysen, stek dem långsamt i en stekgryta tills de blir gyllenbruna.
|
Tätt i långpannan! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar