Idag fanns det fina rödspättor i fiskdisken. Och jag fick dem flådda! Annars är det lite pill att göra iordning dem. Att steka rödspätta på benet ger mycket mer smak än att steka filéer. Jag serverar fisken med en smakrik grön sås och kokt potatis. En citronklyfta att pressa över fisken gör det hela komplett. En grönsallad behövs förstås, men den serverar jag på en assiett som en enkel förrätt.
|
Härligt nystekta rödspättor |
2 portioner
- 2 portionsstora rödspättor
- 1 uppvispat ägg
- mjöl och ströbröd till panering
- smör och rapsolja till stekning
- salt och lite vitpeppar
Grön sås
- 50 g hackad fryst spenat
- 1½ dl gräddfil
- ½ dl finhackad dill
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 tsk dijonsenap
- 2 krm italiensk salladskrydda
- ½ tsk torkad dragon
- 1 msk vit balsamicovinäger
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Börja med såsen. Tina spenaten och häll av ev. vätska. Blanda alla ingredienser till såsen och låt den stå ett par timmar i kylen. Då mognar smakerna.
- Flå och rensa spättorna om du inte fått hjälp av fiskhandlaren. Skölj noga. Torka av med hushållspapper, salta och peppra fiskarna.
- Dubbelpanera i mjöl, ägg och ströbröd. Stek på medelvärme i rikligt med smör blandat med rapsolja (4-5 minuter på varje sida). Ös fisken med smöret under stekningen. Vänd försiktigt så att fisken håller ihop.
- Servera fisken med en rejäl citronklyfta, såsen och kokt potatis. Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar