lördag 6 september 2014

Pizza med aubergine



Aubergine är en favoritgrönsak hos mig. Här använder jag den ovanpå en helt vegetarisk pizza.


Jag har efter mycket experimenterande börjat använda ett teflongaller till pizzan för att få god värme runt om. Pizzan på bakplåtspapper ovanpå galler. Gallret lägger jag på ugnens galler. Billigare än en pizzasten!

Så här ser gallret ut - det finns att köpa lite här och var där man säljer köksutrustning


Till en pizza som täcker ugnsplåten eller två portionspizzor:

  • 1½ dl fingervarmt vatten
  • 1½ msk mjölk
  • 10 g jäst
  • en nypa salt
  • 1 tsk flytande honung
  • 1½ msk olivolja
  • 4 dl vetemjöl special

 

Tomatsås (räcker till dubbel sats, det som blir över kan sparas i frysen)

  • 1 hackad gul lök
  • 1 tunt skivad vitlöksklyfta
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk hackad färsk oregano eller 2 tsk torkad
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja att fräsa i

 

Topping

  • 1 aubergine
  • 1 pkt mozzarella (helst buffel)
  • ½ dl nyriven parmesanost
  • ½ kruka basilika




  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt salt, honung, mjölk och mjöl. Arbeta degen ordentligt, minst 5 minuter (använd gärna elvispens degkrokar). Plasta bunken och låt degen jäsa i cirka 40 minuter.
  2. Fräs lök och vitlök i lite olivolja. Häll i tomater, tomatpuré och oregano. Koka samman i cirka 10 minuter. Mixa ihop med mixerstav och smaksätt med salt och peppar. Låt svalna.
  3. Tärna auberginen, salta och låt stå en stund. Häll av vätskan som bildats och fräs tärningarna i lite olivolja. Smaksätt med nymald svartpeppar.
  4. Riv sönder mozzarellan i små bitar.
  5. Sätt ugnen på högsta värme (250.275 grader). Om du har särskild pizzainställning på ugnen använder du förstås den.Baka ut degen och lägg den på bakplåtspapper som ligger på teflongaller.
  6. Bred ut tomatröran. Lägg på mozzarella och därefter auberginetärningarna. Strö till sist på finskuren basilika och riven parmesan.
  7. Grädda pizzan mitt i ugnen cirka 10 minuter.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar