Nu är det gott om svenska äpplen! Gör en stor och generös kaka som räcker till många. Halva satsen räcker till en kaka i springform.
Till kakbotten
- 6 dl vetemjöl
- 6 dl strösocker
- 3 tsk bakpulver
- 4 ägg
- 200 g smör
- 2 dl mjölk
- saften av en citron
Ovanpå kakan
- 4 stora äpplen
- 2 msk socker
- 2 tsk malen kanel
- 30 sötmandlar
Gör så här:
- Smörj och bröa ugnens långpanna. Sätt ugnen på 175 grader.
- Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Om äpplena är svenska och tunnskaliga behöver de inte skalas. Hacka mandeln grovt.
- Smält smöret och blanda med mjölken så att det svalnar. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner smör- och mjölkblandningen samt citronsaften. Rör ner äggen ett i taget.
- Häll ut smeten i långpannan. Lägg ut äppelklyftorna i 4 rader och strö på socker, kanel och sist den hackade mandeln.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 1 timme.
- Låt kakan svalna och skär den i så stora bitar du önskar. Jag brukar få ut 32 kakor (4x8).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar