onsdag 3 september 2014

Äpplekaka i långpanna



Nu är det gott om svenska äpplen! Gör en stor och generös kaka som räcker till många. Halva satsen räcker till en kaka i springform.



Till kakbotten

  • 6 dl vetemjöl
  • 6 dl strösocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • 200 g smör
  • 2 dl mjölk
  • saften av en citron



Ovanpå kakan

  • 4 stora äpplen
  • 2 msk socker
  • 2 tsk malen kanel
  • 30 sötmandlar




Gör så här:

  1. Smörj och bröa ugnens långpanna. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Om äpplena är svenska och tunnskaliga behöver de inte skalas. Hacka mandeln grovt.
  3. Smält smöret och blanda med mjölken så att det svalnar. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner smör- och mjölkblandningen samt citronsaften. Rör ner äggen ett i taget.
  4. Häll ut smeten i långpannan. Lägg ut äppelklyftorna i 4 rader och strö på socker, kanel och sist den hackade mandeln.
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 1 timme.
  6. Låt kakan svalna och skär den i så stora bitar du önskar. Jag brukar få ut 32 kakor (4x8).

 
 
 



Njut av en härlig kaffestund!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar