Torsdagsärter |
Torsdag och ärtsoppa! En lite bortglömd tradition som förtjänar att återupptas. Varm punsch till förhöjer smaken! Servera gärna pannkakor eller plättar efteråt.
Gör en rejäl sats och frys in. Soppan klarar sig själv på spisen. Jag kokar alltid en vegetarisk variant, men självklart kan en bit fläsk få koka med om man gillar det.
6 portioner
- 500 g gula ärter - ett helt paket
- 1,5 l vatten
- 1 tsk salt
- 1 gul lök
- grönsaksfond eller tärning grönsaksbuljong
- 2 tsk timjan
Gör så här:
- Skölj ärterna och lägg dem i blöt i rejält med vatten över natten. Salta lite i vattnet.
- Häll av vattnet nästa morgon och häll på 1,5 l nytt vatten med salt.
- Koka upp och skumma av.
- Lägg i en skalad lök i klyftor och grönsaksfonden. Koka cirka 1 timme tills ärterna är mjuka.
- Krydda med timjan. Smaka eventuellt av med mer salt.
- Servera med en god senap. Skånsk tycker jag smakar bäst!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar