lördag 13 september 2014

Lax med fänkål och saffran




Idag köpte jag en hel laxsida. Det mesta ligger i frysen - vi är ju bara två i hushållet. Det blir många goda middagar. Det gäller bara att stycka på ett bra sätt. Jag skär av den tunna buksidan först och också den tunnaste stjärtdelen. Detta blir en bra fisksoppa senare. Den tjocka del som är kvar kan man helsteka i ugnen om man är många till middag eller skära i portionsbitar och frysa.

Till den här rätten har jag använt portionsbitar.

4 portioner

  • 4 bitar laxrygg (à 150 g)
  • rapsolja
  • salt och nymalen svartpeppar



 

Till fänkålen

  • 2 fänkålsstånd
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 msk timjanblad
  • rapsolja att fräsa i

Aioli

  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 g saffran
  • 2 äggulor
  • 2 dl kallpressad rapsolja
  • salt

 

Gör så här:

  1. Dela fänkålsstånden i halvor och skär tunna skivor på längden (gärna med mandolin). Fräs fänkålsskivorna i rapsolja tills de får lite färg. Lägg i en ugnsform. Strö över salt, socker och timjanblad och baka i ugn 175 grader i cirka 30 minuter. Sänk temperaturen till 125 grader.
  2. Salta och mal svartpeppar över laxbitarna. Stek på skinnsidan i rapsolja. Baka klart laxen i ugnen tillsammans med fänkålen cirka 15 minuter i 125 grader.
  3. Värm vinäger, pressad vitlök och saffran. Låt svalna. Blanda med äggulorna och vispa försiktigt ner rapsoljan till en krämig aioli. Smaka av med salt. Använd rumsvarma ingredienser så spricker inte aiolin!



Servera laxen med fänkål och aioli samt eventuellt nykokt mandelpotatis


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar