Just nu är torsken fantastisk. Rimma den och tillaga försiktigt så får du en härligt skivig fisk. Fänkål är en säker kompis till fisk - här har jag bräserat den i lite vitt vin.
2 portioner
- ½ dl strösocker
- ½ dl salt
- ½ l vatten
- 400 g torskrygg med skinn
- 1 msk rapsolja
Fänkål
- 1 fänkålsstånd
- olivolja
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 tsk socker
- salt
Vitvinssås
- 1 schalottenlök
- 1 msk scherryvinäger
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 dl grädde
- 50 g smör
- salt och nymalen vitpeppar
- 2 tsk torkad ramslök (kan uteslutas)
Gör så här:
- Blanda socker, salt och vatten till rimlagen. Dela torsken i 2 portionsbitar och lägg den i lagen. Låt stå i rumstemperatur ca 40 minuter.
- Sätt ugnen på 125 grader. Låt torsken rinna av och torka av den. Bryn fisken i smör på skinnsidan. Lägg fisken på ett ugnsfat och stek den i ugnen till 52 graders innertemperatur (ca 15 minuter). Använd ugnstermometer!
- Skär fänkålen tunt på mandolin och stek i olivolja tills den får lite färg. Tillsätt vin, socker och en nypa salt och låt bräsera utan lock tills fänkålen är mjuk och vinet kokat in.
- Hacka schalottenlöken och fräs den i lite smör utan att den tar färg. Tillsätt vinäger och vin. Koka tills hälften återstår. Sila av löken och koka upp reduktionen tillsammans med grädden. Tillsätt eventuellt lite torkad ramslök.Vispa i smöret i klickar och smaka av med salt och peppar.
- Servera fisken med sås, fänkål och nykokt mandelpotatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar