onsdag 21 januari 2015

Havreklibullar


Små frukostbullar med nyttigt havrekli



Ingredienser till 20 st

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1½ tsk salt
  • 2 msk olja med neutral smak
  • 3 dl havrekli
  • 11 dl rågsikt
  • 1 dl sultanrussin (kan uteslutas)
  • filmjölk eller yoghurt till pensling





    Penslade och klara för ugnen

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunken. Värm vattnet till fingervärme (37 grader). Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, havrekli, nästan all rågsikt och eventuellt russin. Arbeta ihop till en smidig deg och jäs under plastfolie cirka 45 minuter.
  2. Knåda degen på mjölat bakbord och rulla ut till två längder. Platta till dem något och skär varje längd i 10 trekantiga bitar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  3. Pensla bullarna med lite filmjölk eller yoghurt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar