Små frukostbullar med nyttigt havrekli |
Ingredienser till 20 st
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 1½ tsk salt
- 2 msk olja med neutral smak
- 3 dl havrekli
- 11 dl rågsikt
- 1 dl sultanrussin (kan uteslutas)
- filmjölk eller yoghurt till pensling
Gör så här:
- Smula jästen i en bunken. Värm vattnet till fingervärme (37 grader). Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, havrekli, nästan all rågsikt och eventuellt russin. Arbeta ihop till en smidig deg och jäs under plastfolie cirka 45 minuter.
- Knåda degen på mjölat bakbord och rulla ut till två längder. Platta till dem något och skär varje längd i 10 trekantiga bitar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
- Pensla bullarna med lite filmjölk eller yoghurt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Låt svalna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar