måndag 5 januari 2015

Kokt kalv i dillsås

En klassiker som också går bra att göra på lammkött



4 portioner

Till köttkoket

  • 1½ kg kalvkött, rygg eller bog
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • vatten
  • 8 vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • dillstjälkar

Kokta morötter

  • 6 medelstora morötter

Dillsås

  • 1 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 4 dl buljong från köttkoket
  • 2 dl gräddmjölk (välj proportionerna själv)
  • 3 msk ättikssprit, 12 %
  • 3 msk socker
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 2 dl finhackad dill

Gör så här:

  1. Skala och skär löken och moroten i grova bitar. Lägg köttet i kallt vatten i en rymlig gryta och låt koka upp. Koka någon minut. Ta därefter upp köttet och spola av det. Rengör grytan och koka upp köttet i nytt vatten. Mär hur mycket vatten du behöver för att köttet ska täckas.
  2. När köttet kokat upp tillsätter du salt, kryddor, buljongtärningar, dillstjälkar, lök och morotsbitar. Koka till köttet är klart, ca 1½ timme. Gör gärna detta någon dag innan du ska servera köttet och låt köttet svalna i buljongen.
  3. Skumma av buljongen till såsen. Bottenred med smör och mjöl och späd med buljong och gräddmjölk. Koka några minuter. Smaka av med ättika, socker, salt och peppar. Vänd ner den hackade dillen strax före serveringen.
  4. Värm köttet i resten av buljongen och skär det i rejäla bitar (ca 4x4 cm). Lägg ner köttet i såsen.
  5. Dela morötterna på längden och koka dem i lite av köttbuljongen.
  6. Servera dillköttet med kokt potatis och morötterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar