måndag 19 januari 2015

Lammfärsbiffar med fetaost och oliver




Biffarna serveras med ugnsbakade potatisklyftor och tsatsiki. Om du inte får tag på lammfärs går det bra med nötfärs eller blandfärs.

4 portioner

  • 6 hg lammfärs
  • 2 ägg
  • 150 g fetaost
  • 20 svarta kalamataoliver utan kärnor
  • ½ gul lök
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja till stekning

Klyftpotatis

  • 8 hg potatis av fast sort
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • olivolja till stekning

Tsatsiki

  • 1 slanggurka
  • salt att strö över
  • 2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
  • 2 vitlöksklyftor
  • nymalen svartpeppar
  • riktigt god olivolja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och klyfta potatisen men skala inte. Lägg klyftorna i ugnens långpanna. Salta, mal över svartpeppar och ringla över olivolja. Baka potatisen mitt i ugnen cirka 25 minuter.
  2. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Strö över salt och låt stå i 10 minuter. Krama ur vätskan och blanda gurkraspet med yoghurten. Riv vitlöksklyftorna och blanda i yoghurten. Smaka av med svartpeppar och ringla ned lite god olivolja.
  3. Blanda färsen med ägg, riven lök, smulad fetaost och hackade oliver till en smidig smet. Smaka av med salt och svartpeppar. Forma färsen till små biffar. Stek biffarna i olivolja på medelstark värme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar