Recept på nyårsdesserten! Självklart kan man servera en dessert i taget - dubbla i så fall receptet. Vid festliga tillfällen som nyår tycker jag det är kul att servera flera mindre desserter på en tallrik.
|
Chokladterrin på chokladmandelbotten |
4 små portioner
- 70 g grädde
- 80 g philadelphiaost
- 1 ägg
- 130 g choklad (mörk och mjölkchoklad)
Gör så här:
- Koka upp vispgrädden och philadelphiaosten. Tillsätt ägget och slå blandningen försiktigt över chokladen. Mixa smeten slät och fyll upp 4 små silikonformar. Grädda i 95 grader i cirka 25 minuter. Ta ut och ställ kallt. Före serveringen är det bra att ställa formarna i frysen en liten stund, då går det lätt att trycka ut terrinerna.
Chokladmandelbottnar
- 1 ägg
- 1 dl strösocker
- ½ dl mjölk
- 0,25 dl olivolja
- 0,25 dl kakaopulver
- 0,5 dl mandelmjöl
- 0,5 dl vetemjöl
- 0,25 msk bakpulver
Gör så här:
- Blanda ägg och strösocker. Häll försiktigt i mjölken och olivoljan.
- Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten.
- Grädda på en plåt med bakplåtspapper i 160 grader cirka 15 minuter.
- Låt svalna på plåten och skär ut 4 bitar i valfri form.
|
Saffranspannacotta |
4 små formar
- 1 1/4 gelatinblad
- 1½ dl grädde
- 1 dl gräddfil
- 1/4 dl strösocker
- 1/4 pkt saffran
- ½ tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Lägg gelatinet i kallt vatten cirka 5 minuter
- Koka upp grädde, gräddfil och socker. Ta kastrullen från värmen och rör ner det urkramade gelatinet i gräddblandningen.
- Rör ner saffran och vaniljsocker.
- Häll gräddblandningen i 4 små formar, förslagsvis likadana silikonformar som chokladen stelnar i. Låt stelna i kyl minst 4 timmar. Stjälp upp på en liten skiva saffranskaka som stekts i smör.
4 clementinhalvor
- 1½ dl torrt vitt vin
- ½ dl råsocker
- 1 kanelstång
- 2 stjärnanis
- 2 clementiner
Gör så här:
- Koka upp vin med socker och kryddor. Koka på svag värme i cirka 5 minuter utan lock.
- Skär bort skalet från clementinerna med en vass kniv. Dela i halvor tvärs över och lägg i en burk.
- Häll över lagen, sätt på lock och låt marinera till nästa dag.
- Servera
|
Här är silikonformen jag använde till desserterna |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar