fredag 2 januari 2015

Nyårsdessert

Recept på nyårsdesserten! Självklart kan man servera en dessert i taget - dubbla i så fall receptet. Vid festliga tillfällen som nyår tycker jag det är kul att servera flera mindre desserter på en tallrik.

Chokladterrin på chokladmandelbotten


4 små portioner

  • 70 g grädde
  • 80 g philadelphiaost
  • 1 ägg
  • 130 g choklad (mörk och mjölkchoklad)

Gör så här:

  1. Koka upp vispgrädden och philadelphiaosten. Tillsätt ägget och slå blandningen försiktigt över chokladen. Mixa smeten slät och fyll upp 4 små silikonformar. Grädda i 95 grader i cirka 25 minuter. Ta ut och ställ kallt. Före serveringen är det bra att ställa formarna i frysen en liten stund, då går det lätt att trycka ut terrinerna.

Chokladmandelbottnar

  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl mjölk
  • 0,25 dl olivolja
  • 0,25 dl kakaopulver
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,25 msk bakpulver

Gör så här:

  1. Blanda ägg och strösocker. Häll försiktigt i mjölken och olivoljan.
  2. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten.
  3. Grädda på en plåt med bakplåtspapper i 160 grader cirka 15 minuter.
  4. Låt svalna på plåten och skär ut 4 bitar i valfri form.
Saffranspannacotta

4 små formar

  • 1 1/4 gelatinblad
  • 1½ dl grädde
  • 1 dl gräddfil
  • 1/4 dl strösocker
  • 1/4 pkt saffran
  • ½ tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten cirka 5 minuter
  2. Koka upp grädde, gräddfil och socker. Ta kastrullen från värmen och rör ner det urkramade gelatinet i gräddblandningen.
  3. Rör ner saffran och vaniljsocker.
  4. Häll gräddblandningen i 4 små formar, förslagsvis likadana silikonformar som chokladen stelnar i. Låt stelna i kyl minst 4 timmar. Stjälp upp på en liten skiva saffranskaka som stekts i smör.

4 clementinhalvor

  • 1½ dl torrt vitt vin
  • ½ dl råsocker
  • 1 kanelstång
  • 2 stjärnanis
  • 2 clementiner

Gör så här:

  1. Koka upp vin med socker och kryddor. Koka på svag värme i cirka 5 minuter utan lock.
  2. Skär bort skalet från clementinerna med en vass kniv. Dela i halvor tvärs över och lägg i en burk.
  3. Häll över lagen, sätt på lock och låt marinera till nästa dag.
  4. Servera

Här är silikonformen jag använde till desserterna



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar