onsdag 7 januari 2015

Rosenbröd


Små fina kuvertbröd som också passar bra på en buffé



Ingredienser till 30 stycken

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 12-13 dl vetemjöl

Till pensling

  • uppvispat ägg
  • vallmofrön

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunken (helst i maskin). Smält smöret och tillsätt mjölk, socker och salt. Låt blandningen bli fingervarm och häll den över jästen. Rör ut jästen och tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt så att den blir smidig. Strö över lite mjöl och plasta bunken. Låt degen jäsa i 40 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma längder. Dela varje längd i 15 bitar. Rulla bullar och lägg bullarna på 2 plåtar med bakplåtspapper. Klipp ett kryss i toppen av varje bulle. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
  3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar