Lax med broccoli och rostad mandel
2 portioner
- 2 laxfilébitar à 150 g utan skinn
- 250 g färsk broccoli
- 25 g skalad mandel
- salt och nymalen svartpeppar
- olivolja att steka i
Vitvinssås
- 1 schalottenlök
- 1 msk sherryvinäger
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 tsk koncentrerad fiskfond
- 1 dl grädde
- 25 g smör
- salt och nymalen vittpeppar
Gör så här:
- Grovhacka den skållade mandeln och rosta försiktigt i torr stekpanna. Ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 140 grader.
- Salta och peppra laxen. Pensla med lite olivolja och baka laxen i ugnen cirka 20 minuter - låt laxen var glasig i mitten.
- Fräs hackad schalottenlök i lite smör. Tillsätt vinäger och vin och koka ihop tills hälften återstår. Sila av löken och koka ihop reduktionen med grädde. Vispa i smöret i klickar och smaka av med salt och peppar.
- Dela broccolin i små buketter. Skala stammen och skiva tunt. Stek i lite olivolja på hög värme. Salta, peppra och strö över den rostade mandeln mot slutet.
- Lägg upp lax, sås och broccoli på varma tallrikar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar