lördag 17 januari 2015

Lax med broccoli och rostad mandel




2 portioner

  • 2 laxfilébitar à 150 g utan skinn
  • 250 g färsk broccoli
  • 25 g skalad mandel
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja att steka i

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk sherryvinäger
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 tsk koncentrerad fiskfond
  • 1 dl grädde
  • 25 g smör
  • salt och nymalen vittpeppar

Gör så här:

  1. Grovhacka den skållade mandeln och rosta försiktigt i torr stekpanna. Ställ åt sidan.
  2. Sätt ugnen på 140 grader.
  3. Salta och peppra laxen. Pensla med lite olivolja och baka laxen i ugnen cirka 20 minuter - låt laxen var glasig i mitten.
  4. Fräs hackad schalottenlök i lite smör. Tillsätt vinäger och vin och koka ihop tills hälften återstår. Sila av löken och koka ihop reduktionen med grädde. Vispa i smöret i klickar och smaka av med salt och peppar.
  5. Dela broccolin i små buketter. Skala stammen och skiva tunt. Stek i lite olivolja på hög värme. Salta, peppra och strö över den rostade mandeln mot slutet.
  6. Lägg upp lax, sås och broccoli på varma tallrikar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar