fredag 2 januari 2015

Hjortfilé med blomkålsmos och portvinssås

Hjortfilé


Recept på nyårsaftonens huvudrätt!

4 portioner

  • 600 g hjortfilé

Gör så här:

  1. Putsa och bryn filén i smör. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Baka av i ugn på 120 grader till innertemperatur 55 grader. Låt vila under folie innan du skär upp.

Blomkålsmos med tryffelsmak

Ingredienser:

  • ½ blomkålshuvud
  • mjölk att koka i
  • tryffelolja
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Dela blomkålen i små buketter och koka kålen mjuk i mjölk.
  2. Lyft upp blomkålen och mixa till en slät puré.
  3. Smaksätt med tryffelolja, salt och peppar.
 

Portvinssås



Ingredienser:

  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 dl portvin
  • 4 dl god köttfond
  • 2 msk scherryvinäger
  • salt och nymalen svartpeppar
  • en klick smör att blanka av såsen med

Gör så här:

  1. Fräs löken i smör utan att den tar färg. Slå på fond och vin. Koka ihop cirka 15 minuter.
  2. Sila såsen. Smaka av med salt och peppar. Blanka av med en klick smör före serveringen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar