söndag 18 januari 2015

Fransk citrontarte

 
 
Denna tarte serveras överallt i Frankrike. Då får man den oftast med en klick grädde, men jag serverar med hallonsås: koka upp frysta hallon tillsammans med lite vatten, socker efter smak och sila.
Tarten går bra att baka dagen innan den ska ätas. Den går också bra att frysa.

Botten

  • 2½ dl vetemjöl
  • 2½ msk socker
  • 75 g smör
  • 2½ msk iskallt vatten

Fyllning

  • 3 ägg
  • 3 dl siktat florsocker
  • 125 g smält smör
  • saften av två citroner




Gör så här:

  1. Gör degen till botten först. Nyp ihop smöret med mjöl och socker. Slå på vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Det går också bra att använda matberedare. Låt degen vila i kylen minst 1 timme.
  2. Kavla degen tunt och lägg den i en rund pajform (27 cm), gärna med löstagbar botten. Nagga bottnen med en gaffel och ställ in formen i frysen ca 15 minuter. Detta hjälper till så att degen inte rasar ner från kanten. Grädda i 200 grader cirka 15 minuter.
  3. Blanda ihop fyllningen.
  4. Häll fyllningen i kakformen och fortsätt grädda ytterligare 15 minuter.
  5. Låt kakan svalna. Sikta över florsocker före serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar