Ett exempel på husmanskost från det gamla Östtyskland som jag lagar ibland. Det man hade gott om var fläskkött, lök, potatis och öl. Här kombineras allt till en smakrik rätt.
4 portioner
- 4 skivor benfri fläskkarré
- 2 stora gula lökar
- 3 msk tysk senap (alternativt dijonsenap)
- salt och nymalen vitpeppar
- ½ l öl (lager) att marinera i
- smör till stekningen
Tillbehör
- 150 g skogschampinjoner
- 1 pkt bacon
- några skivor salami
- 1 liten gul lök
- 3 skivor formbröd
Rårakor
- 8 potatisar av fast sort
- salt och nymalen vitpeppar
- smör till stekningen
Marinad av öl och lök |
Gör så här:
- Bred senap på båda sidor av fläskkarréskivorna. Grovhacka löken. Bottna en form med hälften av löken, lägg köttet ovanpå och täck med resten av löken. Häll över öl så att det täcker. Plasta formen och låt köttet marinera i kylskåpet över natten.
- Kantskär brödet och skär det i avlånga strimlor. Rosta i stekpanna utan fett. Ställ åt sidan.
- Skiva svampen, strimla bacon och salami, hacka löken. Fräs blandningen och ställ åt sidan. (Börja med baconet så att det utsmälta fettet kan användas att steka resten i.)
- Riv potatisen på den grova sidan av rivjärnet. Salta och peppra och stek 4 rårakor i smör.
- Ta upp köttet ur marinaden. Torka med hushållspapper, men låt senapen vara kvar. Salta, peppra och stek i smör.
- Vid serveringen läggs en råraka i botten på varje tallrik, därefter en skiva kött. Toppa med svampfräset och till sist de rostade brödstrimlorna. Servera med extra tysk senap och ett glas öl. Guten Appetit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar