Ett snabbt och enkelt brödbak. Du kan variera beroende på vilka gryn och mjölsorter du har i skafferiet.
|
Saftigt bröd i långpannan |
Ingredienser till 20 bitar
- 50 g smör
- 3 dl vatten
- 3 dl filmjölk
- 50 g jäst
- 2 msk flytande honung
- 1 msk salt
- 5 dl havregryn
- 9 dl vetemjöl
- smör till långpannan
Gör så här:
- Smält smöret. Tillsätt vatten och filmjölk. Värm till 45 grader. Blanda ner havregryn och låt svalna till fingervärme.
- Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör tills jästen löst sig, tillsätt salt, honung och vetemjöl. Arbeta degen kraftigt, 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och plasta bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter.
- Häll ut degen i den smorda långpannan. Platta ut degen med mjölad hand. Strö lite mjöl över brödet och skär 20 rutor. Nagga brödet och låt det jäsa under bakduk i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
- Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.
Går det bra med mjölk?
SvaraRadera