Det bästa med vintern måste vara torsken! Här serverar jag med en äpplesalsa som ger fisken mycket fräschör. Servera kokt delikatesspotatis eller pressad potatis till.
2 portioner
- 350 g torskrygg med skinn
- salt
- smör till stekningen
Äpplesalsa
- ½ gurka
- ½ röd lök
- 1 syrligt äpple
- finhackad dill
- ½ citron
- 1 krm salt
Vitvinssås
- 3 msk smör
- 1 schalottenlök
- 1 dl fiskbuljong
- 1 dl torrt vitt vin
- ½ dl grädde
- salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
- Skala ev gurka och äpple och skär dem i små tärningar. Finhacka rödlök och dill och blanda alltsammans med pressad citron. Salta försiktigt och ställ i kylen.
- Hacka schalottenlöken och fräs den i smöret utan att den tar färg. Häll i fiskbuljong och vitt vin och koka ihop tills hälften återstår. Sila och blanda i grädden. Koka till lagom tjocklek och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Salta torskbitarna och låt dem stå en stund i rumsvärme. Stek på skinnsidan i smör tills skinnet är frasigt. Vänd och stek tills innertemperaturen är 48 grader (temperaturen är en smaksak). Ös med smör under tiden.
- Hetta upp såsen igen och skumma med stavmixer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar