fredag 23 januari 2015

Torskrygg med äpplesalsa





Det bästa med vintern måste vara torsken! Här serverar jag med en äpplesalsa som ger fisken mycket fräschör. Servera kokt delikatesspotatis eller pressad potatis till.

2 portioner

  • 350 g torskrygg med skinn
  • salt
  • smör till stekningen

Äpplesalsa

  • ½ gurka
  • ½ röd lök
  • 1 syrligt äpple
  • finhackad dill
  • ½ citron
  • 1 krm salt

Vitvinssås

  • 3 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl fiskbuljong
  • 1 dl torrt vitt vin
  • ½ dl grädde
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Skala ev gurka och äpple och skär dem i små tärningar. Finhacka rödlök och dill och blanda alltsammans med pressad citron. Salta försiktigt och ställ i kylen.
  2. Hacka schalottenlöken och fräs den i smöret utan att den tar färg. Häll i fiskbuljong och vitt vin och koka ihop tills hälften återstår. Sila och blanda i grädden. Koka till lagom tjocklek och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  3. Salta torskbitarna och låt dem stå en stund i rumsvärme. Stek på skinnsidan i smör tills skinnet är frasigt. Vänd och stek tills innertemperaturen är 48 grader (temperaturen är en smaksak). Ös med smör under tiden.
  4. Hetta upp såsen igen och skumma med stavmixer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar