måndag 23 februari 2015

Tekakor


Luftiga tekakor med havregryn

30 stycken

  • 8 dl havregryn
  • 1 l mjölk
  • 100 g smör
  • 50 g jäst
  • 18 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Låt havregrynen svälla i mjölken cirka 1 timme.
  2. Smält smöret i en stor kastrull. Häll i grynmassan och värm till 37 grader.
  3. Smula ner jästen i en degbunke (helst maskin) och lös den i lite av grynblandningen. Tillsätt resten av grynblandningen och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och tillsätt saltet mot slutet. Strö över lite mjöl. Plasta bunken och låt degen jäsa 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lite för hand. Kavla ut degen tills den är cirka 1 cm tjock. Ta med mått ut kakor ca 10 cm i diameter. Nagga och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk 30 minuter.
  5. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt kakorna svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar