söndag 15 februari 2015

Min skånska kalops




I skånsk kalops ska det definitivt finnas rejäla morotsbitar. Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.

6 portioner

  • 1 kg högrev skuren i bitar ca 3x3 cm
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 15 hela kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 dl vatten
  • 1½ tsk salt
  • smör till stekningen
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 msk maizena

Gör så här:

  1. Bryn köttet i omgångar i smör i en stor stekgryta. Skala och skär morötter och lök i stora bitar, lägg ner det tillsammans med köttet och bryn ytterligare. tillsätt lagerblad, kryddpeppar och salt. Häll i kokande vatten (använd vattenkokare, det spar tid och energi). Låt alltsammans koka tills köttet är mört, ca 1½ timme.
  2. Ta upp kött, lagerblad och hälften av morotsbitarna. Mixa såsen med stavmixer och red av med maizena utrörd i lite vatten. Lägg tillbaka kött och morötter. Smaka av med ytterligare salt och malen vitpeppar.
  3. Servera med kokt potatis och inlagda små rödbetor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar