fredag 6 februari 2015

Pizza bianca




En vit pizza, dvs en pizza utan tomatsås. Lite elegantare. Servera med en god sallad.

Ingredienser till en plåtstor pizza:

  • 10 g jäst
  • 1½ dl vatten
  • en nypa salt
  • en nypa strösocker
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl vetemjöl special

Topping

  • 125 g mascarpone
  • ½ dl turkisk yoghurt
  • 1 buffelmozzarella
  • ½ dl riven parmesanost
  • 1 palsternacka
  • två kvistar färsk rosmarin
  • olivolja att ringla över
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen i det kalla vattnet.
  2. Tillsätt socker, salt, olivolja och det mesta av mjölet. Knåda degen för hand eller i maskin. Plasta bunken och låt degen jäsa i 1 timme.
  3. Skiva under tiden palsternackan tunt och koka skivorna i saltat vatten cirka 2 minuter. Låt skivorna rinna av.
  4. Värm ugnen till 250 grader.
  5. Kavla ut degen till plåtens storlek och lägg på en varm plåt eller på ett teflongaller med bakplåtspapper.
  6. Blanda mascarpone och yoghurt och bred blandningen på pizzabotten.
  7. Lägg ut palsternacksskivorna på pizzan och riv mozzarellan över. Repa rosmarin, hacka bladen fint och strö över pizzan. Toppa med lite riven parmesanost.
  8. Grädda pizzan mitt i ugnen tills den fått fin färg (ca 12 minuter).
  9. Ta ut pizzan och ringla lite god olivolja över. Lite flingsalt och några varv på pepparkvarnen till slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar