En vit pizza, dvs en pizza utan tomatsås. Lite elegantare. Servera med en god sallad.
Ingredienser till en plåtstor pizza:
- 10 g jäst
- 1½ dl vatten
- en nypa salt
- en nypa strösocker
- 1 msk olivolja
- 4 dl vetemjöl special
Topping
- 125 g mascarpone
- ½ dl turkisk yoghurt
- 1 buffelmozzarella
- ½ dl riven parmesanost
- 1 palsternacka
- två kvistar färsk rosmarin
- olivolja att ringla över
- flingsalt
- nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen i det kalla vattnet.
- Tillsätt socker, salt, olivolja och det mesta av mjölet. Knåda degen för hand eller i maskin. Plasta bunken och låt degen jäsa i 1 timme.
- Skiva under tiden palsternackan tunt och koka skivorna i saltat vatten cirka 2 minuter. Låt skivorna rinna av.
- Värm ugnen till 250 grader.
- Kavla ut degen till plåtens storlek och lägg på en varm plåt eller på ett teflongaller med bakplåtspapper.
- Blanda mascarpone och yoghurt och bred blandningen på pizzabotten.
- Lägg ut palsternacksskivorna på pizzan och riv mozzarellan över. Repa rosmarin, hacka bladen fint och strö över pizzan. Toppa med lite riven parmesanost.
- Grädda pizzan mitt i ugnen tills den fått fin färg (ca 12 minuter).
- Ta ut pizzan och ringla lite god olivolja över. Lite flingsalt och några varv på pepparkvarnen till slut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar