tisdag 24 februari 2015

Citrusmarmelad






Just nu är citrusfrukten som allra bäst. Blanda som du vill, men använd tunnskalig ekologisk frukt!

Ingredienser till 4 ganska små burkar

  • 1,25 kg citrusfrukter (apelsin, citron, grapefrukt)
  • 4 dl vatten
  • 500 g socker

Gör så här:

  1. Borsta frukterna rena i varmt vatten. Skär frukten i klyftor och ta bort ändbitar och den vita strängen. Skär därefter i tunna skivor. Ta bort eventuella kärnor.
  2. Lägg den skurna frukten i en stor gryta. Häll i vattnet och koka under lock tills frukten är mjuk, ca 30 minuter.
  3. Ta grytan från värmen och tillsätt sockret lite i taget. Koka upp och koka sedan på låg värme utan lock ytterligare 30 minuter. Gör ett marmeladprov. (Ös upp lite marmelad på ett kallt fat och kyl snabbt. Dra en sked genom provet, om spåret inte flyter ihop är marmeladen klar. Koka annars några minuter till.)
  4. Låt marmeladen stå några minuter och ta bort eventuellt skum. Ös upp marmeladen på rena varma burkar och sätt genast på lock. Förvara svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar