söndag 8 februari 2015

Oxsvans i sherrysås




I Malaga åt vi i höstas en fantastisk oxsvansrätt och här har jag gjort min egen variant. Lite pilligt är det och lång tid skall köttet koka, men grytan klarar sig själv i ugnen över natten - ungefär som pulled pork.
I London finns den fantastiske kocken Fergus Henderson som är den främste företrädaren för "nose to tail eating" och detta är en rätt i hans anda!

4 portioner

  • 1,5 - 2 kg oxsvans
  • vetemjöl att vända köttet i
  • smör och olivolja att steka i
  • 2 dl halvtorr sherry
  • 1 morot
  • 4 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½ purjolök
  • persilja, timjan, rosmarin och en sellertistjälk hopbundet till en bouquet garni
  • 2 kryddnejlika
  • 1 stjärnanis
  • 5 dl oxbuljong
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Salta och vänd oxsvansbitar i lite vetemjöl. Bryn i smör och olivolja. Lägg köttet i en stekgryta. Häll sherryn i stekpannan, stek ur och häll över köttet i grytan.
  3. Dela löken på hälften och bryn snittytan i lite smör. Lägg i grytan tillsammans med resten av ingredienserna. Häll på buljong så att det täcker. Koka upp under lock och ställ in grytan i ugnen över natten.
  4. Låt allt svalna. Ta upp oxsvansarna och plocka köttet från benen.
  5. Plocka upp lök och morot och ställ åt sidan.
  6. Sila buljongen och koka ner den tills den tjocknar.
  7. Lägg tillbaka kött, lök och morot och smaka av med salt och peppar.
  8. Servera med ett gott potatismos, morötter stekta på låg värme och stekt lök.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar