söndag 1 februari 2015

Fisksoppegryta



En fisksoppa eller fiskgryta där jag  blandar olika sorters fisk. Lax ingår alltid. Ett hembakt bröd och ett glas vitt vin smakar gott till.

4 portioner

  • 6 hg fiskfilé skuren i mindre bitar
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 klyfta riven vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • ½ zucchini
  • ½ aubergine
  • 1 liten morot
  • ½ fänkålsstånd
  • 1 tomat
  • 1 msk koncentrerad fiskfond
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1½ dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 påse saffran
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 msk olja
  • några sockerärter (gärna frusna)
  • salt och nymalen vitpeppar
  • ev lite finskuren gräslök

Gör så här:

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  2. Skala och skär moroten i tändsticksstavar.
  3. Skiva zucchini och aubergine i halvmånar.
  4. Skär fänkålen i tunna skivor.
  5. Kärna ur tomaten och tärna grovt.
  6. Fräs lök och vitlök i oljan. Strö över saffran och dragon. Rör ner mjölet och späd med vatten, vin, fond och grädde. Koka upp.
  7. Lägg i grönsakerna utom tomaten och låt koka i några minuter.
  8. Lägg ner fiskfilén skuren i mindre bitar samt tomattärningarna och en näve sockerärter. Låt koka sakta tills fisken är klar. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera i djupa tallrikar. Klipp eventuellt lite gräslök över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar