Den här soppan får man ofta i Bulgarien serverad med pitkabröd och kanske en shopska salata före. Om man vill göra soppan vegetarisk tillsätter man mer linser, utesluter köttet och använder grönsaksbuljong.
4 portioner
- 500 g grytbitar av lamm eller fläskkött
- 2 gula lökar
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 2 msk smör till stekning
- ½ msk paprikapulver
- 1 msk tomatpuré
- 1 burk krossade tomater
- 1½ l köttbuljong
- 1 lagerblad
- ½ tsk mejram
- 3 dl gröna linser
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Hacka löken och fräs den tillsammans med hackad vitlök i smör utan att den tar färg. Ta upp den och ställ åt sidan.
- Bryn köttet och dofta över paprikapulvret. Häll tillbaka löken och tillsätt tomatpuré och de krossade tomaterna.
- Späd med buljongen. Tillsätt lagerblad och mejram. Låt soppan sjuda i 30 minuter.
- Skölj linserna och häll ner dem i soppan. Koka ytterligare 20 minuter.
- Tillsätt strimlad paprika och låt soppan koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar