torsdag 19 februari 2015

Bulgarisk linssoppa



Den här soppan får man ofta i Bulgarien serverad med pitkabröd och kanske en shopska salata före. Om man vill göra soppan vegetarisk tillsätter man mer linser, utesluter köttet och använder grönsaksbuljong.

4 portioner

  • 500 g grytbitar av lamm eller fläskkött
  • 2 gula lökar
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 2 msk smör till stekning
  • ½ msk paprikapulver
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1½ l köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • ½ tsk mejram
  • 3 dl gröna linser
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Hacka löken och fräs den tillsammans med hackad vitlök i smör utan att den tar färg. Ta upp den och ställ åt sidan.
  2. Bryn köttet och dofta över paprikapulvret. Häll tillbaka löken och tillsätt tomatpuré och de krossade tomaterna.
  3. Späd med buljongen. Tillsätt lagerblad och mejram. Låt soppan sjuda i 30 minuter.
  4. Skölj linserna och häll ner dem i soppan. Koka ytterligare 20 minuter.
  5. Tillsätt strimlad paprika och låt soppan koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar