onsdag 11 februari 2015

Fransk löksoppa




Detta är klassisk bistromat. Servera soppan med rostat surdegsbröd som gratineras med en lagrad ost. Det klassiska är att gratinera brödet ovanpå soppan, men jag föredrar att servera brödet bredvid - mycket enklare att äta.

4 portioner

  • 6 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl torrt vitt vin
  • ½ dl olivolja
  • 1 l köttbuljong (eller grönsaksbuljong om du vill ha en vegetarisk soppa)
  • 1 lagerblad
  • 1½ tsk torkad timjan
  • 1 tsk socker
  • salt och nymalen svartpeppar

Gratinerat bröd

  • 4 skivor surdegsbröd
  • 4 dl lagrad riven ost

Gör så här:

  1. Skala löken, halvera och skiva tunt (gärna på mandolin).Fräs löken länge i olivoljan, 15-20 minuter tills löken är gyllene men inte brun. Tillsätt sockret mot slutet av stekningen.
  2. Tillsätt vin, buljong, riven vitlök och kryddor. Låt soppan koka i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Rosta brödskivorna i ugnen. Passa noga! Lägg på osten och gratinera tills osten smält och blivit gyllenbrun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar