Detta är klassisk bistromat. Servera soppan med rostat surdegsbröd som gratineras med en lagrad ost. Det klassiska är att gratinera brödet ovanpå soppan, men jag föredrar att servera brödet bredvid - mycket enklare att äta.
4 portioner
- 6 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 1 dl torrt vitt vin
- ½ dl olivolja
- 1 l köttbuljong (eller grönsaksbuljong om du vill ha en vegetarisk soppa)
- 1 lagerblad
- 1½ tsk torkad timjan
- 1 tsk socker
- salt och nymalen svartpeppar
Gratinerat bröd
- 4 skivor surdegsbröd
- 4 dl lagrad riven ost
Gör så här:
- Skala löken, halvera och skiva tunt (gärna på mandolin).Fräs löken länge i olivoljan, 15-20 minuter tills löken är gyllene men inte brun. Tillsätt sockret mot slutet av stekningen.
- Tillsätt vin, buljong, riven vitlök och kryddor. Låt soppan koka i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 250 grader. Rosta brödskivorna i ugnen. Passa noga! Lägg på osten och gratinera tills osten smält och blivit gyllenbrun.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar