måndag 2 februari 2015

Semlor




Än är det inte fettisdag, men kanske ändå dags för en semla. Jag gör en liten sats med ganska små bullar. Godast blir det med egengjord mandelmassa! Nystött kardemumma i degen är också viktigt. Jag har en särskild kvarn för kardemumma för att slippa mortla!



20 bullar

  • 25 g jäst för söta degar
  • 2½ dl mjölk
  • ½ dl vit sirap (eller socker)
  • 400 g vetemjöl
  • en nypa salt
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 75 g rumsvarmt smör
  • ägg till pensling


Mandelmassa

  • 100 g mandelmjöl
  • 65 g florsocker (en dryg dl)
  • 1 riven bittermandel
  • äggvita från ett litet ägg

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke (jag använder alltid maskin). Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Blanda i sirap, salt, hjorthornssalt och kardemumma. Blanda i det mesta av mjölet och arbeta degen ordentligt (4-5 minuter i maskin).
  2. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under fortsatt knådning.
  3. Strö lite mjöl över degen, plasta bunken och låt den jäsa i 40 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut en längd som du delar i 20 bitar.
  5. Rulla små fina bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter
  7. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Mandelmassa gör du så här:

    Blanda ingredienserna med en gaffel och forma en liten klump som du rullar in i plastfolie och förvarar i kylen. Använd så mycket mandelmassa till varje bulle som du tycker är gott

Då är det dags att göra semlor:

  1. Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet.
  2. Blanda inkråmet med lite mandelmassa och lägg tillbaka det i bullarna. Rör eventuellt i några droppar grädde om du tycker fyllningen blir för hård.
  3. Vispa grädde ganska hårt. Klicka eller spritsa lite grädde på varje bulle.
  4. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar