Än är det inte fettisdag, men kanske ändå dags för en semla. Jag gör en liten sats med ganska små bullar. Godast blir det med egengjord mandelmassa! Nystött kardemumma i degen är också viktigt. Jag har en särskild kvarn för kardemumma för att slippa mortla!
20 bullar
- 25 g jäst för söta degar
- 2½ dl mjölk
- ½ dl vit sirap (eller socker)
- 400 g vetemjöl
- en nypa salt
- 1 krm hjorthornssalt
- 1 tsk stött kardemumma
- 75 g rumsvarmt smör
- ägg till pensling
Mandelmassa
- 100 g mandelmjöl
- 65 g florsocker (en dryg dl)
- 1 riven bittermandel
- äggvita från ett litet ägg
Gör så här:
- Smula jästen i en degbunke (jag använder alltid maskin). Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Blanda i sirap, salt, hjorthornssalt och kardemumma. Blanda i det mesta av mjölet och arbeta degen ordentligt (4-5 minuter i maskin).
- Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under fortsatt knådning.
- Strö lite mjöl över degen, plasta bunken och låt den jäsa i 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut en längd som du delar i 20 bitar.
- Rulla små fina bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter
- Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Mandelmassa gör du så här:
- Blanda ingredienserna med en gaffel och forma en liten klump som du rullar in i plastfolie och förvarar i kylen. Använd så mycket mandelmassa till varje bulle som du tycker är gott
Då är det dags att göra semlor:
- Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet.
- Blanda inkråmet med lite mandelmassa och lägg tillbaka det i bullarna. Rör eventuellt i några droppar grädde om du tycker fyllningen blir för hård.
- Vispa grädde ganska hårt. Klicka eller spritsa lite grädde på varje bulle.
- Lägg på locken och pudra över florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar