Med lite överbliven gravlax i frysen gjorde jag idag en broccolipaj.
Ingredienser till en paj ca 30 cm i diameter:
Till pajskalet
- 3½ dl vetemjöl
- 100 g smör
- 1 ägg
- 2 msk kallt vatten
Fyllning
- 250 g gravad lax
- 300 g broccolibuketter (gärna frysta lättinade)
- 1,5 dl riven lagrad ost
- 3 ägg
- 3 dl gräddmjölk
- nymalen vitpeppar
Romsås
- 2 dl gräddfil
- 2 msk majonnäs
- 1 burk röd stenbitsrom
- salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
- Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajskalet (gärna i matberedare). Låt degen vila i kylskåpet i ett par timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader, kavla ut degen och klä en pajform (30 cm). Nagga bottnen med en gaffel och täck med aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare 5 minuter.
- Strimla laxen. Tina broccolin och dela den i mindre bitar. Fördela lax och broccoli i pajskalet. Toppa med riven ost.
- Vispa samman ägg och gräddmjölk. Mal i lite vitpeppar. Häll blandningen i pajskalet.
- Grädda mitt i ugnen cirka 35 minuter tills ytan är gyllenbrun och äggsmeten stannat.
- Rör samman ingredienserna till såsen och låt stå i kylskåpet fram till serveringen.
- Servera paj och sås tillsammans med en blandad sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar