lördag 15 februari 2020

Broccolipaj med gravlax



Med lite överbliven gravlax i frysen gjorde jag idag en broccolipaj.

Ingredienser till en paj ca 30 cm i diameter:

Till pajskalet

  • 3½ dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 250 g gravad lax
  • 300 g broccolibuketter (gärna frysta lättinade)
  • 1,5 dl riven lagrad ost
  • 3 ägg
  • 3 dl gräddmjölk
  • nymalen vitpeppar

Romsås

  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk majonnäs
  • 1 burk röd stenbitsrom
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajskalet (gärna i matberedare). Låt degen vila i kylskåpet i ett par timmar.
  2. Sätt ugnen på 200 grader, kavla ut degen och klä en pajform (30 cm). Nagga bottnen med en gaffel och täck med aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare 5 minuter.
  3. Strimla laxen. Tina broccolin och dela den i mindre bitar. Fördela lax och broccoli i pajskalet. Toppa med riven ost.
  4. Vispa samman ägg och gräddmjölk. Mal i lite vitpeppar. Häll blandningen i pajskalet.
  5. Grädda mitt i ugnen cirka 35 minuter tills ytan är gyllenbrun och äggsmeten stannat.
  6. Rör samman ingredienserna till såsen och låt stå i kylskåpet fram till serveringen.
  7. Servera paj och sås tillsammans med en blandad sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar