Helstekt kyckling med portvinssky och hasselbackspotatis
Ingredienser till 4 portioner
- 1 färsk kyckling, gärna majskyckling
- salt och nymalen svartpeppar
- smält smör
- ½ citron
- några kvistar färsk timjan
- ½ gul lök
Portvinssky
- steksky från kycklingen, 1 dl vatten
- ½ dl portvin
- 1 dl rödvin
- ½ tsk dijonsenap
- 1 msk citronsaft
- salt och nymalens svartpeppar
- 1 tsk majsstärkelse utrörd i en skvätt vatten
- 2 msk rumsvarmt smör
- hackad färsk timjan
Hasselbackspotatis
- 8-10 potatisar
- salt
- smält smör
- ströbröd och riven ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Torka ur kycklingen och fyll den med grova bitar av citroner, klyftor av gul lök och några kvistar timjan. Pensla kycklingen med smör. Salta och peppra. Lägg kycklingen i en ugnsform och låt kycklingen steka mitt i ugnen drygt en timme. Kontrollera att temperaturen gått upp till 75 grader, då är kycklingen genomstekt.
- Skala och skölj potatisen. Skär i tunna skivor men inte helt igenom - lägg potatisen i en träsked så går det lätt. Lägg potatisarna i en ugnsform med smält smör. Pensla potatisarna med smöret och salta. Ställ in formen i ugnen när kycklingen stått inne i 15 minuter. Pensla potatisarna då och då med smält smör och strö på ströbröd och riven ost när det återstår ca 10 minuter av ugnstiden.
- Vispa ur kycklingformen med vatten och sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt portvin, rödvin, citronsaft och dijonsenap. Koka ner såsen tills hälften återstår. Sänk värmen och red med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Vispa ner smöret lite i taget. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med lite hackad färsk timjan.
- Servera med haricots verts och svartvinbärsgelé
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar