Helstekt kyckling med portvinssky och hasselbackspotatis
Ingredienser till 4 portioner
1 färsk kyckling, gärna majskyckling
salt och nymalen svartpeppar
smält smör
½ citron
några kvistar färsk timjan
½ gul lök
Portvinssky
steksky från kycklingen, 1 dl vatten
½ dl portvin
1 dl rödvin
½ tsk dijonsenap
1 msk citronsaft
salt och nymalens svartpeppar
1 tsk majsstärkelse utrörd i en skvätt vatten
2 msk rumsvarmt smör
hackad färsk timjan
Hasselbackspotatis
8-10 potatisar
salt
smält smör
ströbröd och riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Torka ur kycklingen och fyll den med grova bitar av citroner, klyftor av gul lök och några kvistar timjan. Pensla kycklingen med smör. Salta och peppra. Lägg kycklingen i en ugnsform och låt kycklingen steka mitt i ugnen drygt en timme. Kontrollera att temperaturen gått upp till 75 grader, då är kycklingen genomstekt.
Skala och skölj potatisen. Skär i tunna skivor men inte helt igenom - lägg potatisen i en träsked så går det lätt. Lägg potatisarna i en ugnsform med smält smör. Pensla potatisarna med smöret och salta. Ställ in formen i ugnen när kycklingen stått inne i 15 minuter. Pensla potatisarna då och då med smält smör och strö på ströbröd och riven ost när det återstår ca 10 minuter av ugnstiden.
Vispa ur kycklingformen med vatten och sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt portvin, rödvin, citronsaft och dijonsenap. Koka ner såsen tills hälften återstår. Sänk värmen och red med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Vispa ner smöret lite i taget. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med lite hackad färsk timjan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar