söndag 16 februari 2020

Helstekt kyckling med portvinssky och hasselbackspotatis


Ingredienser till 4 portioner

  • 1 färsk kyckling, gärna majskyckling
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smält smör
  • ½ citron
  • några kvistar färsk timjan
  • ½ gul lök

Portvinssky

  • steksky från kycklingen, 1 dl vatten
  • ½ dl portvin
  • 1 dl rödvin
  • ½ tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft
  • salt och nymalens svartpeppar
  • 1 tsk majsstärkelse utrörd i en skvätt vatten
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • hackad färsk timjan

Hasselbackspotatis

  • 8-10 potatisar
  • salt
  • smält smör
  • ströbröd och riven ost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Torka ur kycklingen och fyll den med grova bitar av citroner, klyftor av gul lök och några kvistar timjan. Pensla kycklingen med smör. Salta och peppra. Lägg kycklingen i en ugnsform och låt kycklingen steka mitt i ugnen drygt en timme. Kontrollera att temperaturen gått upp till 75 grader, då är kycklingen genomstekt.
  3. Skala och skölj potatisen. Skär i tunna skivor men inte helt igenom - lägg potatisen i en träsked så går det lätt. Lägg potatisarna i en ugnsform med smält smör. Pensla potatisarna med smöret och salta. Ställ in formen i ugnen när kycklingen stått inne i 15 minuter. Pensla potatisarna då och då med smält smör och strö på ströbröd och riven ost när det återstår ca 10 minuter av ugnstiden.
  4. Vispa ur kycklingformen med vatten och sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt portvin, rödvin, citronsaft och dijonsenap. Koka ner såsen tills hälften återstår. Sänk värmen och red med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Vispa ner smöret lite i taget. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med lite hackad färsk timjan.
  5. Servera med haricots verts och svartvinbärsgelé


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar