söndag 23 februari 2020

Nötytterfilé med rösti



Vad är egentligen nötytterfilé? Jo en bit utskuren ryggbiff. Varför ska vi alltid luras att tro att djur bara består av filébitar. Samma sak med fläskytterfilé, det är inget fel på styckningsdetaljerna, men namnen är konstiga. Icke desto mindre blir det nötytterfilé till middag idag! En fördel är att köttbiten kan vara lite mindre än en bit ryggbiff.

Ingredienser till 4 portioner

  • ca 800 g nötytterfilé (eller ryggbiff)
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och rapsolja att steka i


Rösti

  • 8 potatisar
  • ½ hackad gul lök
  • 1 ägg
  • en bit chèvre eller lagrad hårdost
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och rapsolja att steka i


Rödvinssås

  • 2½ dl rödvin
  • 1 hackad schalottenlök
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 5 svartpepparkorn
  • 1½ dl oxbuljong
  • en skvätt steksky
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör
  • ev lite majsstärkelse att reda såsen med

Gör så här:

  1. Ta fram köttet så att det är rumstempererat vid tillagningen. Bind eventuellt upp köttet så att fu får jämnare skivor. Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra köttet och bryn det i smör och rapsolja. Ställ in köttet i ugnen. Använd stektermometer och stek tills innertemperaturen är 55 grader för rosa kött.
  2. Fräs schalottenlöken i lite smör. Häll på rödvin, lagerblad, timjan och svartpepparkorn. Koka ihop tills hälften återstår och tillsätt buljongen. Koka ytterligare en stund och sila av. Inför serveringen vispar du ner lite steksky och klickar ner smör lite i taget. Smaka av och red eventuellt av med lite majsstärkelse utrörd i vatten.
  3. Skala potatisen och riv på rivjärnets grova sida.
  4. Krama ur vätskan från potatisen.
  5. Blanda potatisen med ägg, riven ost, salt och peppar.
  6. Värm en stekpanna med smör och rapsolja. Lägg i potatisblandningen och platta till med en stekspade.
  7. Stek i ca 10 minuter på låg värme tills undersidan fått fin färg.
  8. Vänd röstin med hjälp av ett lock eller en tallrik och låt röstin glida tillbaka i stekpannan igen.  Stek i ytterligare 10 minuter tills röstin är mjuk rakt igenom.
  9. Håll röstin varm i ugnen fram till serveringen.
  10. Låt köttet vila insvept i smörpapper i ca 10 minuter innan du skär upp det.
  11. Servera köttet uppskuret i skivor tillsammans med sås och rösti och några lätt rostade haricots verts.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar