Stora saftiga bröd |
Ingredienser till 2 bröd
- 7 torkade fikon
- 5 torkade aprikoser
- 1 dl sultanrussin
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl hasselnötter
- 25 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 1 l vetemjöl
Jäs väl i bunken |
Gör så här:
- Mixa frukt, nötter och solroskärnor fint i en matberedare.
- Smula jästen i en bunke (använd gärna degblandare) och rör ut den med vatten.
- Tillsätt fruktblandningen, oljan och nästan allt mjöl. Arbeta degen i 5 minuter i maskinen. Tillsätt salt och kör degen ytterligare någon minut. Strö över lite mjöl och täck bunken med plastfilm. Låt degen jäsa i 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Knåda samman degbitarna och forma två limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
- Nagga bröden med gaffel och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter. Täck eventuellt med folie om bröden blir för mörka.
- Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Klara för ugnen |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar