torsdag 22 oktober 2015

Bröd med torkad frukt, nötter och frön

Stora saftiga bröd

 

 

Ingredienser till 2 bröd

  • 7 torkade fikon
  • 5 torkade aprikoser
  • 1 dl sultanrussin
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl hasselnötter
  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 l vetemjöl

Jäs väl i bunken

Gör så här:

  1. Mixa frukt, nötter och solroskärnor fint i en matberedare.
  2. Smula jästen i en bunke (använd gärna degblandare) och rör ut den med vatten.
  3. Tillsätt fruktblandningen, oljan och nästan allt mjöl. Arbeta degen i 5 minuter i maskinen. Tillsätt salt och kör degen ytterligare någon minut. Strö över lite mjöl och täck bunken med plastfilm. Låt degen jäsa i 1 timme.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Knåda samman degbitarna och forma två limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
  5. Nagga bröden med gaffel och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter. Täck eventuellt med folie om bröden blir för mörka.
  6. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Klara för ugnen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar