lördag 3 oktober 2015

Minipajer med äppelkompott

Säsong för svenska äpplen!

 

4 stycken

Pajdeg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 60 g smör
  • 2 msk iskallt vatten

Äppelkompott:

  • 3 skalade urkärnade och fint tärnade syrliga äpplen
  • 1½ msk rörsocker
  • ½ dl vatten
  • 2 msk pressad citronsaft
  • ½ tsk nymalen kardemumma
  • 1 tsk äkta vaniljpulver

På toppen:

  • 1 fint skivat äpple
  • 2 msk honung

Gör så här:

  1. Nyp ihop pajdegen eller kör den snabbt i matberedaren. Krama ihop degen till en platt bit och plasta. Låt degen vila i kylskåpet någon timme.
  2. Koka ihop äppletärningar, socker, vatten och citronsaft. Låt koka på svag värme tills äpplena är mjuka men inte mosiga. Smaksätt med kardemumma och vanilj.
  3. Sätt ugnen på 180 grader. Kläd 4 små pajformar (gärna med teflonbeläggning). Dela degen i 4 bitar som kavlas ut och kläd formarna med degen. Pricka med en gaffel. Grädda ca 10 minuter tills de är lätt gyllenbruna.
  4. Låt pajbottnarna svalna något. Fyll med kompott och lägg de tunna äppelskivorna ovanpå. Blanda honungen med lite vatten och pensla äppelskivorna. Grädda cirka 15 minuter.
  5. Servera pajerna ljumma med lite lättvispad grädde, vaniljsås eller en kula glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar