Säsong för svenska äpplen! |
4 stycken
Pajdeg:
- 2 dl vetemjöl
- 2 msk socker
- 60 g smör
- 2 msk iskallt vatten
Äppelkompott:
- 3 skalade urkärnade och fint tärnade syrliga äpplen
- 1½ msk rörsocker
- ½ dl vatten
- 2 msk pressad citronsaft
- ½ tsk nymalen kardemumma
- 1 tsk äkta vaniljpulver
På toppen:
- 1 fint skivat äpple
- 2 msk honung
Gör så här:
- Nyp ihop pajdegen eller kör den snabbt i matberedaren. Krama ihop degen till en platt bit och plasta. Låt degen vila i kylskåpet någon timme.
- Koka ihop äppletärningar, socker, vatten och citronsaft. Låt koka på svag värme tills äpplena är mjuka men inte mosiga. Smaksätt med kardemumma och vanilj.
- Sätt ugnen på 180 grader. Kläd 4 små pajformar (gärna med teflonbeläggning). Dela degen i 4 bitar som kavlas ut och kläd formarna med degen. Pricka med en gaffel. Grädda ca 10 minuter tills de är lätt gyllenbruna.
- Låt pajbottnarna svalna något. Fyll med kompott och lägg de tunna äppelskivorna ovanpå. Blanda honungen med lite vatten och pensla äppelskivorna. Grädda cirka 15 minuter.
- Servera pajerna ljumma med lite lättvispad grädde, vaniljsås eller en kula glass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar